Logo Realitatea.md

Dodon, supărat încă pe guvernare, după decizia de a expulza trei diplomați ruși: Sunt nevoit iarăși să cer scuze Rusiei (VIDEO)

04 Aprilie 2018, 23:47 // Actualitate

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, cu orice ocazie se arată nemulțumit de decizia guvernării de a expulza trei diplomați ruși și de a veni în susținerea Occidentului în cazul „Skripal”. Acesta a declarat că nu o singură dată s-a văzut nevoit să ceară scuze Rusiei pentru acțiuni similare.

„De când am devenit președinte, nu o singură dată am fost nevoit să conving colegii ruși să nu ne taxeze dur. Mereu am spus - orice decizie atinge direct pe oamenii simpli și nu pe politicieni. Toate aceste focare, generate de guvernare, sunt nevoit să le sting. Atunci când am căzut de acord cu Putin (n.r. Vladimir Putin - președintele Rusiei) să stabilizăm relațiile moldo-ruse și după ce a fost în vizită Karasin la Chișinău, ei (n.r. guvernarea) anunță decizia. Și acum, iarăși, trebuie să-mi cer scuze de la ruși, pentru acțiunile politicienilor noștri”, a punctat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Glavnîi Vopros” de la NTV Moldova.

Mai mult, potrivit lui, în recenta sa vizită în teritoriu, oamenii l-ar fi rugat să aplaneze conflictul. „Am fost la Bălți și oamenii mă roagă: Igori Nikolaevici, salvați-ne pentru ultima dată, pentru că am introdus bani în livezi. Și eu mă întreb cât se poate? Clar că voi merge la sfârșitul lunii aprilie și voi explica din nou”, a adăugat șeful statului.

Embed:

Realitatea.md amintește că, la începutul lunii trecute, pe data de 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia Skripal, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury (Londra). Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică.

Londra a acuzat Rusia că este responsabilă de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, ceea ce Moscova neagă. Astfel, ca reacţie, Statele Unite a luat decizia de a expulza 60 de diplomaţi ruşi. Totodată, mai multe state membre ale Uniunii Europene, Ucraina și Canada au expulzat diplomaţi ruşi drept gest de solidaritate cu Marea Britanie.

Franța a anunțat că va expulza patru diplomați, Germania-4, Polonia-4, Cehia-3, Lituania-3, Olanda-2, Danemarca-2, Italia-2, Estonia-1, Croația-1, Finlanda-1, Letonia-1, România-1. Și Ucraina s-a aliat deciziilor statelor europene și a declarat că va expulza 13 diplomați ruși, iar Canada-4.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV! Cine sunt cei trei diplomați ruși expulzați de autoritățile din R. Moldova

Premierul, despre motivul expulzării diplomaților ruși: Parteneriatul cu Uniunea Europeană ne obligă să fim solidari cu UE (VIDEO)

Reacția Ambasadei Rusiei în R. Moldova, după expulzarea diplomaților ruși: Răspunsul NU se va lăsa așteptat

Ambasada SUA aplaudă decizia guvernării de a expulza diplomații ruși în solidaritate cu Marea Britanie: „Moldova arată cât de îngrijorată este...”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6995 0.9123%
USD USD 17.7601 0.2982%
RUB RUB 0.2764 1.5057%
RON RON 4.1600 0.9243%
UAH UAH 0.7160 0.1679%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile