Logo Realitatea.md

Dodon categoric! „Nu poate fi vorba de federalizarea Republicii Moldova” (VIDEO)

05 Septembrie 2018, 23:14 // Actualitate

Președintele țării, Igor Dodon, dă asigurări că întrevederea de mâine pe care urmează să o aibă cu liderul separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski, la Condrița „nu este legată de subiectul federalizării Republicii Moldova”, iar despre acest lucru „categorig nu poate fi vorba”.

„Categoric nu poate fi vorba de careva planuri care se discută la această etapă de rezolvare politică a problemei transnistrene. În primul rând domnul Krasnoselski nu a acceptat astfel de discuții. Ei merg pe ideea lor că sunt independenți, dar poziția mea este că Transnistria

este parte componentă a Republicii Moldova. În ce formulă, pe ce format, cum va fi statul ăsta reintegrat, la această etapă încă nu se cunoaște. Noi avem o opinie la Președinție cum să facem asta, am discutat pe parcursul utimului an și jumătate despre acest lucru, dar nu este vorba de federalizare, să fie foarte clar. Nu contează denumirea cum va fi, contează conținutul. De aceea întrevederea de mâine cu domnul Krasnoselski este una ordinară”, a spus Dodon.

Totodată, șeful statului a vorbit și despre unele subiecte care urmează să fie abordate mâine la întrevederea celor doi. „Trebuie să constatăm că s-au rezolvat unele probleme pe care le-am discutat anterior, inclusiv eliberarea numerelor neutre, care consider că este un pas bun și corect, s-a rezolvat problema cu terenurile agricole, problema cu școlile, iar acum trebuie să vedem ce facem mai departe. Următorul pas, și chiar prioritate ar trebui să fie scoaterea posturilor de pe Nistru. Nu cred că cei din Transnistria sunt gata acum, pentru că din partea noastră posturi nu sunt, dar ele trebuie scoase. Vom discuta multe probleme mâine, inclusiv și acesta legat de posturi. Spre exemplu ei au mai multe întrebări economice – ce fac cu băncile lor din Transnistria și alte probleme”, a conchis Igor Dodon.

Amintim că, mâine, șeful statului va avea o întrevedere cu liderul separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski, la Condrița, însă ora și agenda întrevederii nu au fost făcute publice de către Președinție.

De menționat că, la începutul lunii iulie, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care l-a desemnat pe Dmitri Kozak în funcția de reprezentant special pentru dezvoltarea problemelor economice dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

Dmitri Kozak este cunoscut în Republica Moldova pentru tentativa nereușită de federalizare a țării în vederea rezolvării conflictului transnistrean. În anul 2003, el a prezentat așa-numitul Memorandum ”Kozak” prin care se urmărea reglementarea relațiilor dintre Republica Moldova și Transnistria. Documentul a fost respins de fostul președinte Vladimir Voronin.

După această numire a lui Kozak în funcția de reprezentant special pentru dezvoltarea problemelor economice dintre Federația Rusă și Republica Moldova, mulți experți consideră că acesta ar fi un „mesaj” pentru Republica Moldova în privința revenirii la planul Rusiei din anul 2003.

În același timp, mulți politicieni s-au arătat sceptici în această privință, inclusiv președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a declarat că „acest lucru este imposibil, deoarece atunci era un context, iar acum este cu totul altul”.

Vezi și:

Dodon, despre numirea lui Kozak reprezentant special al Rusiei în Moldova: „Dmitri Nikolaeivici e un profesionist și un partener demn pentru dialog”

Andrian Candu: „Numirea lui Kozak în funcția de reprezentant special al Rusiei în Moldova este un mesaj pentru noi...” (VIDEO)

Vladimir Voronin califică revenirea lui Dmitri Kozak în Moldova drept o decizie ”foarte corectă”. Ce mai spune politicianul – VIDEO

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile