Logo Realitatea.md

Dodon deschide parantezele de ce vrea sistem mixt de vot la următoarele alegeri: "Actualul sistem are lacune"

19 Aprilie 2017, 21:38 // Politica

Șeful statului, Igor Dodon a oferit mai multe explicații privind propunerea unui sistem mixt de vot la următoarele alegeri parlamentare. El a menționat că, alături de PSRM, va face tot posibilul să blocheze implementarea votului uninominal. Dodon și-a motivat alegerea prin faptul că actualul sistem politic este plin de lacune și din această cauză multe partide nu vor ajunge în următorul Parlament. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii "Moldova în direct", de la postul public de televiziune Moldova 1. 

Igor Dodon a declarat că sistemul mixt prevede beneficii pentru cetățenii din stânga Nistrului, deoarece aceștia ar putea vota în secțiile de votare deschise în localitățile controlate de Chișinău.

"Consider că sistemul propus de PSRM este o variantă necompromisă care și-a arătat eficacitatea în mai multe state ale lumii și ar permite partidelor politice să existe mai departe. Am propus ca 51 de deputați să fie aleşi pe liste de partid, iar alți 50 să fie aleși pe circumscripții. Jumătate din circumscripții propun să fie oferite diasporei, cetățenilor din Transnistria și celor din UTA Găgăuzia", a spus șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a menționat că rezultatele ultimelor alegeri au arătat că sunt lacune în sistemul actual. 

"Cu partenerii externi vom face presiune pentru a menține varianta mixtă. Sistemul de acum pleacă din istorie. Ori va fi sistemul uninominal propus de PD sau cel mixt propus de mine. Sunt riscuri ca Partidul Democrat să meargă cu inițiativa sa și sperăm să convingem majoritatea parlamentară. Trebuie să avem o poziție dură. Vom face presiunile necesare, știm noi cum să facem presiuni", a spus Dodon.

Realiatea.md amintește că Partidul Democrat este de părere că socialiștii operează după un truc politic și aceasta nu este decât o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva.

Reacția PDM la propunerea lui Igor Dodon de a înlocui actualul sistem electoral cu unul mixt: Este un truc politic pentru a crea confuzie în societate

"Faptul că PSRM ar putea boicota alegerile Parlamentare din 2018, dacă va fi modificat sistemul electoral actual în favoarea celui uninominal, „nu este cel mai rău lucru”, ba mai mult, acțiunile acestora ar putea fi în favoarea votului uninominal", a spus anterior liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Plahotniuc, despre o eventuală boicotare a alegerilor de către PSRM: Nu e cel mai rău lucru. E şi ăsta un avantaj al uninominalului

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3170 0.0069%
USD USD 16.4277 0.0353%
RUB RUB 0.2688 0.7496%
RON RON 4.3622 -0.0779%
UAH UAH 0.6264 -0.2389%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile