Logo Realitatea.md

Dodon însuși sesizează Procuratura pe video-ul cu „kuliokul negru”: Reniță este folosit de Plahotniuc drept instrument de manipulare

18 Mai 2020, 12:03 // Politica

Președintele Igor Dodon a venit cu o reacție, după ce a mai apărut un video în care apare el, la o masă cu fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, și mâna dreaptă a celui din urmă, Serghei Iaralov. Secvența a fost făcută publică de deputatul PPDA Iurie Reniță, care a anticipat întrebările jurnaliștilor și a dezvăluit că i-a fost livrată de alegătorii săi de pe circumscripția nr.28, Chișinău, care l-au votat pentru a ajunge în fotoliul de deputat. Pe de altă parte, șeful statului este convins că secvența este de la Vlad Plahotniuc.

Oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere în vara anului 2019. Dar tentativele ei de răzbunare trădează doar furia și neputința de a purta o luptă directă și onestă. Astăzi am asistat la un nou episod din același scenariu manipulator al imaginilor trucate, care au mai fost lansate in luna Iunie a anului trecut. Singurul lucru nou și interesant este relația dintre unionistul Renita și Plahotniuc, care îl folosește pe post de instrument politic și de manipulare și ii livrează imagini prelucrate. A devenit clar că Reniță a fost o conservă oligarhică infiltrată în blocul ACUM, care mai întâi a lovit în integritatea blocului, iar acum face alte servicii pentru oligarhi”, a declarat Igor Dodon, într-o postare pe contul său oficial de Facebook.

Totodată, șeful statului este de părere că video-ul a fost făcut public intenționat, deși el în nenumărate rânduri a explicat de ce s-a văzut anul trecut cu Vlad Plahotniuc. Când a spus despre „intenționat”, s-a referit la conferința de presă susținută azi de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul căreia a anunțat că Vlad Plahotniuc este pus oficial sub acuzare în dosarul privind frauda bancară.

„Mai important de remarcat este contextul în care sunt scoase aceste imagini, in ziua când Guvernul a anuntat demararea procedurilor prin care Aeroportul sa fie intors cetățenilor, când procurorii au anunțat ca au avansat in dosarul miliardului și se apropie tot mai mult de coordonatorii politici ai acestui furt, in sfârșit se dau numele concrete ale celor implicați și capete de acuzare foarte clare. Iată de ce apar astăzi aceste imagini trucate. Am mai spus și anterior ca in discuțiile avute atunci cu Plahotniuc fiecare a avut tactica sa: a mea a fost sa îi dau senzația ca avem o relație de colaborare ca sa întind momentul pana am putut sa acționez deschis și direct și sa scot țara din captivitatea lui. Tactica lui Plahotniuc a fost sa însceneze diferite provocări și pachetele pentru a le filma. Nu cunosc ce era in acel pachet, totul a fost doar o sceneta făcută pentru înregistrare. Sesizez chiar eu public Procuratura Generală sa facă toate verificările și sunt sigur ca vor descoperi falsul și manipularea care stau in spate, așa cum au descoperit și la precedentele imagini”, a explicat Igor Dodon.

„Faptul ca apar acum aceste imagini manipulatoare nu este întâmplator și ma aștept și la alte atacuri, la noi falsuri mediatice, la noi conserve oligarhice care se vor deconspira, inclusiv continuarea cumpărării de deputați pentru a lăsa țara fără guvern in plină criza. Toate aceasta însă nu vor stopa in nici un fel procedurile juridice îndreptate împotriva hoților miliardului și eu nu voi ceda sub nici o forma șantajului lor. Dimpotrivă, ceea ce fac ei îmi întărește și mai tare convingerea că țara nu trebuie lăsată sa revină in captivitatea oligarhilor, iar pentru asta trebuie sa venim din nou cu decizii ferme, așa cum am făcut in Iunie 2019. Și eu sunt gata de asemenea decizii, dacă va fi cazul”, astfel și-a conchis președintele postarea de pe rețeaua socială.

Amintim că azi alți doi deputați au părăsit fracțiunea PDM și au aderat la „Pro Moldova”. Este vorba despre Vasila Bîtca și Ghenadie Verdeș. Asta înseamnă că, în prezent, PDM numără 15 deputați.

Dacă ar fi să adunăm cu cei 37 de deputați ai PSRM, care reprezintă acum coaliția de guvernare, ieșim la 52 de mandate. Coaliția de guvernare deține majoritatea parlamentară cu cel puțin 51 de mandate, adică în cazul în care încă un deputat alege să plece, atunci coaliția de guvernare ar putea fi deja actuala opoziție: PAS, PPDA, Partidul ȘOR, „Pro Moldova”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.0000%
USD USD 17.4546 0.0000%
RUB RUB 0.2368 0.0000%
RON RON 4.3784 0.0000%
UAH UAH 0.6257 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile