Logo Realitatea.md

Dodon nu va promulga „în niciun caz” proiectul de lege privind combaterea propagandei ruse: „Pun bețe-n roate!”

07 Decembrie 2017, 15:11 // Politica

Președintele Igor Dodon nu va susține proiectul de lege elaborat de către Partidul Democrat cu privire la interzicerea difuzării emisiunilor informaţional-analitice ale televiziunii rusești. Acesta a subliniat că proiectul este „nu doar un act aflat în contradicție cu toate normele europene ce vizează libertatea cuvîntului şi libertatea de exprimare și cu dispozițiile constituționale privind dreptul la acces la informaţie, dar şi o demonstrare a incapacităţii totale a Guvernului şi a majorităţii parlamentare în faţa poporului”. 

„Cu cât majoritatea parlamentară pro-europeană provizorie intensifică retorica anti-rusească şi încearcă să facă totul pentru a deteriora relaţiile cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă –, cu atât mai mult cetăţenii Moldovei văd caracterul distructiv al acestor acţiuni şi pericolul lor, în primul rând, pentru economia ţării, iar, drept efect, asupra vieții cetăţenilor de rând”, a scris șeful statului într-o postare pe rețele de socializare. 

Dodon a subliniat că inițiativa deputaților democrați este parte a unui plan masiv de incitare a isteriei anti-ruseşti în ţară.

„Este evident faptul că aceasta este o rugăminte din afară, care se înscrie în tabloul general, global, orientat împotriva Rusiei. Plus la aceasta, în cazul în care majoritatea parlamentară presupune că astfel de acţiuni o vor ajuta să spulbere dorinţa a peste 65 la sută dintre cetăţenii Moldovei de a avea relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă, să conștientizeze că greșește amarnic. Pe noi ne leagă raporturi istorice de prietenie de secole, avem o singură credinţă Ortodoxă, interese economice comune şi, sunt convins, mai multe proiecte comune pentru viitor”, a declarat Igor Dodon. 

Președintele a declarat că nu va promulga în niciun caz proiectul de lege respectiv.

„Orice încercări de a „pune beţe în roate” cooperării şi dialogului stabilit la nivel de şefi de state între Federația Rusă şi Republica Moldova, comise de Partidul Democrat şi sateliţii săi în decursul acestui an, în final s-au dovedit a fi un eşec total. În al treilea rând, aprecierea acţiunilor regimului actual, inclusiv a acestor iniţiative, va fi făcută nu de către înalții demnitari de la Bruxelles, Washington, ci de către cetăţenii Moldovei, la alegerile următoare, cînd acest regim va deveni istorie”, a menționat acesta.

Realitatea.md amintește că Parlamentul Republicii Moldova au votat astăzi, în timpul ședinței, în prima și a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului Audiovizualului, care prevede măsuri de prevenire și combatere a propagandei ruse, precum și securizarea spațiului informațional.

PCRM a părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de proiectul de lege cu privire la combaterea propagandei ruse


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3862 0.3754%
USD USD 17.1083 0.2073%
RUB RUB 0.2587 0.7399%
RON RON 4.1557 0.3744%
UAH UAH 0.6154 0.1465%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile