Logo Realitatea.md

Dodon, obligat din nou de Parlament să promulge Codul serviciilor media audiovizuale

08 Noiembrie 2018, 11:30 // Actualitate

Parlamentul, în ședința de astăzi, a menținut votul exprimat anterior pentru Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, remis de șeful statului spre reexaminare. Documentul reglementează comunicarea audiovizuală națională în temeiul căreia trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media și ajustează legislația la standardele europene privind libertatea de exprimare și accesul la serviciile media audiovizuale.

Capitole aparte se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum și Consiliul audiovizualului. 

Totodată, proiectul stabilește cota de 12 ore retransmisie în cazul furnizorilor publici naţionali şi, respectiv 10 ore, în cazul furnizorilor regionali.

Tot astăzi, plenul Legislativului a menținut votul exprimat anterior asupra proiectului Legii cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, care a fost transmis Parlamentului pentru reexaminare de către șeful statului. 

Proiectul stabileşte cadrul juridic şi principiile de activitate, organizarea şi funcţionarea, atribuţiile şi împuternicirile Inspectoratului General al Carabinierilor, finanţarea şi asigurarea tehnico-materială a acestuia, precum şi statutul carabinierului. De asemenea, este stipulat că, până la data de 31 decembrie 2020, Inspectoratul General al Carabinierilor va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar, în exclusivitate, pe bază de contract.

Potrivit art.93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

Realitatea.md amintește că președintele Igor Dodon a remis vineri, 2 noiembrie, Legislativului spre reexaminare Codul serviciilor media audiovizuale. Șeful statului s-a arătat nemulțumit de prevederile care permit transmisia emisiunilor cu conținut informativ-analitic, militar și politic doar din statele membre al Uniunii Europene, SUA şi Canada precum şi cele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Federația Rusă nu se numără printre țările care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

VEZI ȘI:

Punct. Şi de la capăt. Dodon refuză să promulge Codul serviciilor media audiovizuale. Candu: ”Eu am un singur ARGUMENT”

Codul serviciilor media audiovizuale, votat în lectură finală, după examinarea propunerilor și recomandărilor

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0977 0.0000%
USD USD 17.9332 0.0000%
RUB RUB 0.2781 0.0000%
RON RON 4.2210 0.0000%
UAH UAH 0.6805 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile