Logo Realitatea.md

Dodon s-a întâlnit cu președintele Comitetului „Gazprom” din Federația Rusă și-a cerut o reducere la furnizarea gazelor naturale (FOTO)

27 Decembrie 2017, 11:01 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, s-a întâlnit cu președintele Comitetului de conducere a companiei petroliere „Gazprom” din Federația Rusă, Alexei Miller, și i-a solicitat o  reducere la furnizarea gazelor naturale de 10-15% către Republica Moldova.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele țării menționează că în ultimii ani costul gazului furnizat Moldovei scăzut de peste două ori, iar acum este momentul ca să se reducă prețul gazului pentru utilizatorul final.

„Am discutat cu Alexei Miller despre problemele de cooperare dintre Moldova și Rusia în sectorul energetic. Am punctat faptul că relațiile dintre Gazprom și Republica Moldova sunt reglementate de acordul semnat de fostul vicepremier Zinaida Greceanîi în decembrie 2006, valabil până în 2019. Costul gazelor naturale pentru Moldova este reglementat de o formulă specială, potrivit căreia în prezent Moldova plătește aproximativ 175 de dolari pe o mie metri cubi de gaze naturale față de anii precedenți, când țara noastră a plătit aproape 400 de dolari pentru același volum de gaze naturale. De câțiva ani prețul gazelor pentru Moldova a scăzut de mai mult de două ori, însă populația plătește aproape 380 de dolari pe o mie de metri cubi. Este necesar să se reducă prețul gazului pentru utilizatorul final”, a afirmat Dodon.

Potrivit lui Dodon, în viitor, Moldova,  ar putea beneficia de o reducere și mai mare la furnizarea gazelor, deoarece are statut de observator la CEEA, fapt care va duce la ieftinirea gazelor utilizate de către consumatorii finali.

Realitatea.md amintește că Igor Dodon efectuază o vizită de lucru de două zile la Moscova, la inițiativa președintelui rus Vladimir Putin. Aceasta este a șasea vizită făcută de șeful statului în Federația Rusă, de la începutul mandatului său de președinte.

CITEȘTE ȘI:

Igor Dodon, la Moscova, despre probabilitatea de a ieși din CSI: „Sper că nu vor fi distruse definitiv relațiile cu Rusia”

Igor Dodon a plecat la Moscova de Crăciun: „Rusia a fost şi rămâne a fi principalul nostru partener strategic”

Despre ce a vorbit Dodon cu Putin, la Moscova (FOTO/VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5605 -0.1740%
USD USD 17.1569 0.0852%
RUB RUB 0.2580 0.9785%
RON RON 4.1712 -0.3417%
UAH UAH 0.6121 0.5420%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile