Logo Realitatea.md

Dodon s-a întâlnit cu secretarul general adjunct al NATO după deschiderea Biroului de legătură de la Chișinău. Despre ce au discutat oficialii

08 Decembrie 2017, 14:28 // Politica

Șeful statului, Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, după deschiderea Biroului de legătură, în cadrul căreia au discutat mai multe subiecte de actualitate privind situaţia politică din regiune şi perspectivele interacţiunii Republica Moldova - NATO.

„Am punctat poziţiile noastre cu privire la principiile care stau la baza relaţiilor cu NATO: respectarea principiului inviolabilităţii frontierelor Republicii Moldova recunoscute la nivel internaţional, respectarea statutului constituţional de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, respectarea intereselor reciproce în cadrul dialogului, participarea Moldovei la operaţiunile de pacificare sub egida ONU.Am evocat mai multe declaraţii făcute de conducerea NATO, potrivit cărora Alianţa Nord-Atlantică manifestă o atitudine de respect faţă de statutul constituţional de neutralitate permanentă a țării noastre”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Igor Dodon i-a propus secretarului general adjunct NATO ca angajamentele asumate de către Organizația Nord-Atlantică cu privire la neutralitatea Republicii Moldova să fie consfinţite într-un document politic consensual. „În acest context am convenit asupra organizării unor consultări la nivel de experți la acest subiect. Poziţia noastră principială este că, în relaţiile sale atât cu Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO), cât şi cu Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Republica Moldova trebuie să se bazeze în exclusivitate pe statutul său de neutralitate”, mai scrie șeful statului.

Potrivit președintelui, la finalul întrevederii, acesta și-a arătat deschiderea lprivind colaborarea cu structurile NATO, inclusiv la nivel informal, care ar putea fi valorificate pentru dezvoltarea relaţiilor noastre şi, totodată, nu vor avea un caracter ambiguu din punct de vedere al respectării Constituţiei ţării noastre.

Realitatea.md amintește că astăzi, la Chișinău a fost deschis astăzi un Birou de legătură a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în prezența premierului Pavel Filip și a secretarului adjunct NATO, Rose Gottemoeller. Președintele, Igor Dodon, a declarat  în această dimineață că deschiderea Biroului de legătură NATO nu are menirea să consolideze suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și constituie un prilej de mare îngrijorare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.5044%
USD USD 16.9702 0.0094%
RUB RUB 0.2588 -0.0772%
RON RON 4.1895 -0.4491%
UAH UAH 0.6052 -0.3786%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile