Logo Realitatea.md

Dodon sfidează Legea Supremă: Nu voi primi jurământul lui Sturza chiar dacă va fi o astfel de decizie a Curții Constituționale

22 Septembrie 2017, 13:38 // Politica

Igor Dodon susține că Eugen Sturza, candidatul la funcția de ministru al Apărării, nu va putea să-și exercite funcția chiar dacă va exista o astfel de decizie a Curții Constituționale, din motiv că președintele nu va primi jurământul acestuia. Declarațiile au fost făcute în urma vizitei sale la baza militară de Instruire a Armatei Naționale de la Bulboaca, la exercițiul „Scutul de foc 2017”.

„Nu-l voi recunoaște pe domnul Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării, indiferent de opinia Guvernului și a majorității parlamentare”, a menționat Dodon într-o postare pe rețele de socializare.

Acesta a subliniat faptul că membrii Guvernului își încep exercitarea mandatului din momentul depunerii jurământului în fața președintelui Republicii Moldova. E de menționat că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii.

Realitatea.md amintește că acum câteva zile, Igor Dodon a refuzat a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării

Tot atunci, Guvernul R. Moldova a aprobat o decizie prin care sesizează Curtea Constituțională privind interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova, în scopul clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele țării refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Acum o săptămână, Eugen Sturza, vicepreședintele PPEM, a fost înaintat de către PDM pentru funcția de ministru al Apărării. Drept urmare, Igor Dodon a refuzat să aprobe candidatura propusă de Guvern pentru funcția de ministru al Apărării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1026 1.0158%
USD USD 16.7434 0.6299%
RUB RUB 0.2493 0.4432%
RON RON 4.1097 1.2840%
UAH UAH 0.6056 1.1187%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile