Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Dodon va participa pentru prima dată la acțiuni din stânga Nistrului. Va împărți distincții de stat militarilor transnistreni și pacificatorilor ruși (VIDEO)

24 Iulie 2017, 10:37 // Politica
// Autor:  
Ana Palii

Președintele Igor Dodon planifică să participe la acțiunile dedicate celor 25 de ani de la stabilirea militarilor ruși în regiunea transnistreană pentru „menținerea păcii”. Acesta și-a exprimat intenția de a decora cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii transnistreni și pacificatorii ruși. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă on-line pentru postul de televiziune rusesc „Rossia-24”.

„Pentru prima dată în decursul ultimilor 25 de ani de la războiul transnistrean eu planific să particip la evenimente de acest gen în regiunea transnistreană. Așa ceva nu a mai fost. Niciun președinte a Republicii Moldova nu a participat vreodată la astfel de evenimente. Eu planific să decorez cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii moldoveni, pe lângă aceștia am propus să decorez și militarii transnistreni și pacificatorii ruși, dacă ei vor dori. Aceasta este deja un semn că noi prețuim foarte mult această misiune”, a declarat Igor Dodon. 

Președintele a subliniat că între locuitorii malului drept și malului stâng al Nistrului nu mai este agresiunea ce exista acum 25 de ani.

„Am rude și prieteni în regiunea transnistreană și avem foarte multe lucruri comune”, a menționat acesta.

Fiind întrebat ce atitudine are față de instalarea recentă a punctului de control comun la frontiera moldo-ucraineană la Kuciurgan, Dodon a declarat că în urma întânirii cu Krasnoselski, acesta a convenit la schimbarea legislației Republicii Moldova  în cazul în care va exista riscul de pierderi economice pentru regiunea transnistreană, „astfel, primii pași în această direcție au fost deja efectuați”. 

La data de 29 iulie, regiunea transnistreană sărbătorește ziua intrării pe teritoriul său a militarilor ruși, eveniment ce s-a produs în urma războiului transnistrean din 1992 sub pretextul menținerii păcii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

13 aug, 14:42 //

Foto: Adelina Coste; sursa: adevarul.ro O deputată s-a stins din viață la vârsta de doar 51 de ani

13 aug, 10:45 //

Trei tineri din Băcioi, implicați într-un accident cumplit la Horești! Băieții sunt în stare gravă la spital, iar mașinile au fost făcute zob (FOTO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)