Logo Realitatea.md

Dodon va participa pentru prima dată la acțiuni din stânga Nistrului. Va împărți distincții de stat militarilor transnistreni și pacificatorilor ruși (VIDEO)

24 Iulie 2017, 10:37 // Politica
// Autor:  
Ana Palii

Președintele Igor Dodon planifică să participe la acțiunile dedicate celor 25 de ani de la stabilirea militarilor ruși în regiunea transnistreană pentru „menținerea păcii”. Acesta și-a exprimat intenția de a decora cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii transnistreni și pacificatorii ruși. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă on-line pentru postul de televiziune rusesc „Rossia-24”.

„Pentru prima dată în decursul ultimilor 25 de ani de la războiul transnistrean eu planific să particip la evenimente de acest gen în regiunea transnistreană. Așa ceva nu a mai fost. Niciun președinte a Republicii Moldova nu a participat vreodată la astfel de evenimente. Eu planific să decorez cu distincții de stat a Republicii Moldova militarii moldoveni, pe lângă aceștia am propus să decorez și militarii transnistreni și pacificatorii ruși, dacă ei vor dori. Aceasta este deja un semn că noi prețuim foarte mult această misiune”, a declarat Igor Dodon. 

Președintele a subliniat că între locuitorii malului drept și malului stâng al Nistrului nu mai este agresiunea ce exista acum 25 de ani.

„Am rude și prieteni în regiunea transnistreană și avem foarte multe lucruri comune”, a menționat acesta.

Fiind întrebat ce atitudine are față de instalarea recentă a punctului de control comun la frontiera moldo-ucraineană la Kuciurgan, Dodon a declarat că în urma întânirii cu Krasnoselski, acesta a convenit la schimbarea legislației Republicii Moldova  în cazul în care va exista riscul de pierderi economice pentru regiunea transnistreană, „astfel, primii pași în această direcție au fost deja efectuați”. 

La data de 29 iulie, regiunea transnistreană sărbătorește ziua intrării pe teritoriul său a militarilor ruși, eveniment ce s-a produs în urma războiului transnistrean din 1992 sub pretextul menținerii păcii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7843 0.1383%
USD USD 17.6197 -0.1292%
RUB RUB 0.2966 0.8158%
RON RON 4.4775 0.0626%
UAH UAH 0.6651 -0.1801%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile