Logo Realitatea.md

Doi agenți economici din Chișinău au fost deconectați de la sistemul public de canalizare, în contextul mirosului urât din Capitală

07 Septembrie 2020, 15:51 // Societate

Săptămâna trecută, doi agenți economici din Capitală au fost deconectați de la rețeaua publică de canalizare, pentru faptul că apele reziduale devărsate în sistemul central depășeau cu mult normele de poluare.

Foto: Iv Ceban/Facebook

În acest context, primarul Capitalei, Ion Ceban a venit cu un avertisment și îndemn către agenții economici de a se conforma cerințelor la capitolul de ce ține de devărsarea deșeurilor în sistemul public de canalizare. „În continuare în unele zone în capitală miroase urât, iar noi facem tot posibilul ca să găsim sursa ce provoacă acest iz. Dacă situația va persista, vom debranșa agenții economici care se fac vinovați. Săptămâna trecută, doi agenți economici au fost deconectați de la rețeaua publică de canalizare. Am făcut aviz celorlalți agenți economici ce au depășit normele de poluare. Vor continua controalele inopinate și procesul de preluare a probelor, odată la 3 zile vor fi prezentate rapoarte”, scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Edilul a mai specificat că, responsabilii de la „Apă-Canal Chișinău” vor remite prescripții în adresa agenților economici, privind înlăturarea cauzelor de neconformitate la deversarea apelor uzate în rețeaua publică de canalizare. De asemenea, se va cere prezentarea soluției tehnice pentru montarea stațiilor proprii de epurare sau de preepurare a apelor uzate.

„Am propus ca până în iulie anul viitor, toți agenții economici care revarsă în canalizarea publică ape uzate industriale, să aibă instalate stații de preepurare. Cei de la Apă Canal vor inspecta rețelele de canalizare interioare și procesul tehnologic a agenților economici, cu actualizarea cărții tehnice, și semnarea contractelor noi, după caz. În caz de necesitate, se va face debranșări de la apă și canalizare. De asemenea, în vederea optimizării sarcinilor expuse, „Apă-Canal Chișinău” va trebui să își revadă organigrama întreprinderii, în scopul instituirii unei singure structuri specializate, care va fi responsabilă de calitatea deversărilor apelor uzate și inspectarea întreprinderilor agenților economici. Actualmente sunt două structuri în acest sens”, se mai arată în postarea lui Ceban.

Precizăm că, anul trecut, în campania electorală, Ion Ceban dădea asigurări că dacă va câștiga alegerile locale din Chișinău, problema mirosului neplăcut din Capitală va fi rezolvată, însă declarațiile se constată că au rămas la nivel promisiuni electorale.

Amintim că, în luna ianuarie erau semnale că mirosul neplăcut ar putea reveni în sezonul estival, după o vizită a primarului la stația de epurare, unde a inspectat cum decurg lucrările de renovare.

Anul trecut, o perioadă îndelungată, un miros neplăcut a pus stăpânire pe municipiul Chișinău. De asemenea, se intensificase și poluarea râului Bâc, fapt ce a devenit subiect de investigații pentru Poliție, Procuratura Generală (PG) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

PG a inițiat a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate, iar Ministerul Afacerilor Interne a dispus efectuarea controalelor inopinate la instituțiile publice responsabile și la întreprinderile private pentru a verifica în ce măsură aceștia respectă legislația în domeniul protecției mediului.

De menționat că, și Guvernul s-e sesizase pe cazul acestei probleme și a dispus ca să fie investigată sub toate aspectele de unde provine acest miros neplăcut și din ce surse este poluat excesiv râul Bîc, iar deputații organizase la Parlament și adezbateri publice și audieri pe subiectul dat, însă se pare că totul a fost fără rezultat.

La același subiect:

Deși „sesizată”, s-a „autosesizat”! Procuratura Generală va investiga situația privind mirosul neplăcut din capitală

Apă-Canal Chișinău a găsit „vinovații”! Mirosul neplăcut din capitală, provocat de trei tone de resturi de pește

Apă-Canal Chișinău a găsit „vinovații”! Mirosul neplăcut din capitală, provocat de trei tone de resturi de pește

Mai în glumă, mai în serios, mirosul neplăcut din Chișinău i-a afectat și pe scriitorii de pe Aleea Clasicilor (FOTO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile