Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Doi ucraineni, reținuți pentru fraudă informatică. Aceștia au cauzat prejudicii de 260 mii lei unor companii din Moldova

17 Februarie 2017, 17:23 // Societate

Doi cetățeni ucraineni au fost reținuți de oamenii legii fiind bănuiți de săvârșirea accesului neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicații, precum și fraudă informatică. Pe parcursul anului 2016 până în prezent, suspecții aflându-se în raza mun. Chişinău şi alte locuri, utilizau fraudulos numerele companiilor de telecomunicații din Moldova „Moldtelecom SA”, „Moldcell SA” şi „Orange Moldova SA”.

foto: igp.gov.md

De asemenea, aceștia utilizau mijloace tehnice speciale pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, rețele şi servicii de telecomunicaţii ale altor operatori şi rețeaua internet. La fel, cei doi au accesat neautorizat reţelele şi serviciile de telecomunicații ale companiei menționate, au restricţionat accesul la datele informaționale internaționale şi efectuat terminații neautorizate a traficului voce local şi internațional, generând minute internaționale și cauzând astfel companiilor de telecomunicații menționate prejudicii materiale de peste 260 000 de lei.

În scopul reținerii acestora, polițiștii au fost nevoiți să deterioreze ușa, dat fiind faptul că în timpul percheziției, suspecții încercau să distrugă probele, aruncând peste fereastră: două echipamente VoIP utilizate pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, două routere WiFi, un calculator portabil Raspberry Pi precum și 13 cartele de reîncărcare Moldcell cu nominalul 100 de lei, 17 cartele de reîncarcare Moldcell cu nominalul 50 de lei utilizate precum și 50 cartele de reîncărcare Moldcell cu nominalul 50 de lei, neutilizate.

În cadrul efectuării percheziției au fost ridicate 3 telefoane mobile, 2 laptopuri și 3 cartele SIM utilizate de către persoanele bănuite pentru comunicare cu alte persoane necunoscute. 

Cetățenii ucraineni au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul Direcției de poliție a mun. Chișinău, iar automobilul cu care ultimii au traversat frontiera Republicii Moldova a fost ridicat. Pe parcursul anului 2016, pe teritoriul Republicii Moldova au mai fost reținuți 4 cetățeni ucraineni, care fac parte dintr-un grup criminal organizat, implicat în accesul neautorizat la rețelele şi serviciile de telecomunicații din Republica Moldova, precum și fraudă informatică.

Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate de angajații Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura pentru combaterea criminalității organizate şi Cauze speciale precum şi ofițerii din cadrul Direcției specializate SIS.

Potrivit Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații, activitatea de acces neautorizat la rețelele şi serviciile de telecomunicații adică terminație GSM, schimbarea originii apelului, utilizarea cartelelor SIM contrar destinației acestora este ilegală şi se pedepsește conform art. 260/6 și  art. 261/1 Cod penal, ce prevede privațiune de libertate de la 4 la 9 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

13 aug, 14:42 //

Foto: Adelina Coste; sursa: adevarul.ro O deputată s-a stins din viață la vârsta de doar 51 de ani

13 aug, 10:45 //

Trei tineri din Băcioi, implicați într-un accident cumplit la Horești! Băieții sunt în stare gravă la spital, iar mașinile au fost făcute zob (FOTO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)