Logo Realitatea.md

Doi ucraineni, reținuți pentru fraudă informatică. Aceștia au cauzat prejudicii de 260 mii lei unor companii din Moldova

17 Februarie 2017, 17:23 // Societate

Doi cetățeni ucraineni au fost reținuți de oamenii legii fiind bănuiți de săvârșirea accesului neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicații, precum și fraudă informatică. Pe parcursul anului 2016 până în prezent, suspecții aflându-se în raza mun. Chişinău şi alte locuri, utilizau fraudulos numerele companiilor de telecomunicații din Moldova „Moldtelecom SA”, „Moldcell SA” şi „Orange Moldova SA”.

foto: igp.gov.md

De asemenea, aceștia utilizau mijloace tehnice speciale pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, rețele şi servicii de telecomunicaţii ale altor operatori şi rețeaua internet. La fel, cei doi au accesat neautorizat reţelele şi serviciile de telecomunicații ale companiei menționate, au restricţionat accesul la datele informaționale internaționale şi efectuat terminații neautorizate a traficului voce local şi internațional, generând minute internaționale și cauzând astfel companiilor de telecomunicații menționate prejudicii materiale de peste 260 000 de lei.

În scopul reținerii acestora, polițiștii au fost nevoiți să deterioreze ușa, dat fiind faptul că în timpul percheziției, suspecții încercau să distrugă probele, aruncând peste fereastră: două echipamente VoIP utilizate pentru generarea traficului voce în rețeaua de telefonie mobilă sub formă de servere, antene şi echipamente GSM, două routere WiFi, un calculator portabil Raspberry Pi precum și 13 cartele de reîncărcare Moldcell cu nominalul 100 de lei, 17 cartele de reîncarcare Moldcell cu nominalul 50 de lei utilizate precum și 50 cartele de reîncărcare Moldcell cu nominalul 50 de lei, neutilizate.

În cadrul efectuării percheziției au fost ridicate 3 telefoane mobile, 2 laptopuri și 3 cartele SIM utilizate de către persoanele bănuite pentru comunicare cu alte persoane necunoscute. 

Cetățenii ucraineni au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul Direcției de poliție a mun. Chișinău, iar automobilul cu care ultimii au traversat frontiera Republicii Moldova a fost ridicat. Pe parcursul anului 2016, pe teritoriul Republicii Moldova au mai fost reținuți 4 cetățeni ucraineni, care fac parte dintr-un grup criminal organizat, implicat în accesul neautorizat la rețelele şi serviciile de telecomunicații din Republica Moldova, precum și fraudă informatică.

Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate de angajații Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura pentru combaterea criminalității organizate şi Cauze speciale precum şi ofițerii din cadrul Direcției specializate SIS.

Potrivit Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigații, activitatea de acces neautorizat la rețelele şi serviciile de telecomunicații adică terminație GSM, schimbarea originii apelului, utilizarea cartelelor SIM contrar destinației acestora este ilegală şi se pedepsește conform art. 260/6 și  art. 261/1 Cod penal, ce prevede privațiune de libertate de la 4 la 9 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8632 -0.2128%
USD USD 16.7133 -0.3250%
RUB RUB 0.2963 0.4407%
RON RON 4.4757 -0.2252%
UAH UAH 0.6196 -1.0540%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)