Logo Realitatea.md

Donald Trump: „Oricine va face afaceri cu Iranul nu va face afaceri cu Statele Unite”

07 August 2018, 15:13 // În lume

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări că noile sancţiuni ale SUA împotriva Iranului, intrate în vigoare astăzi sunt „cele mai drastice care au fost impuse vreodată", iar în noiembrie vor atinge „un nou nivel", relatează AFP şi Reuters.

Foto: reporterntv.ro

„Oricine face afaceri cu Iranul nu va face afaceri cu Statele Unite", subliniază liderul de la Casa Albă într-un mesaj difuzat pe reţeaua Twitter. „Cer pacea mondială și nimic mai puțin”, a mai adăugat Trump.

Prima serie de sancţiuni americane, intrate în vigoare astăzi, include blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri care penalizează achiziţiile în sectorul auto şi în aviaţia comercială. Ea va fi urmată în noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier şi cel al gazelor, precum şi Banca Centrală.

Luni, preşedintele american s-a declarat deschis unui nou acord nuclear cu regimul iranian, confirmând totodată reintroducerea sancţiunilor economice împotriva Teheranului, pe care îl acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu. Trump a decis retragerea unilaterală a SUA din acordul istoric privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri ale lumii, dar care este susţinut în continuare de Franţa, Germania şi Marea Britanie, ţările europene care au semnat înţelegerea.

Donald Trump a reafirmat luni că Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA, denumirea oficială a acordului) este „o înţelegere oribilă, unilaterală, care nu a reuşit să atingă obiectivul fundamentale de a bloca toate căile către o bombă nucleară iraniană".

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile