Logo Realitatea.md

Donald Trump i-a mulțumit lui Vladimir Putin pentru expulzarea diplomaților americani din Rusia

11 August 2017, 19:45 // În lume

Preşedintele Trump a declarat joi că „îi mulţumeşte mult” preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru reducerea personalului diplomatic american din Rusia, pentru că astfel îl ajută să reducă cheltuielile bugetare americane.

Sursa foto: elcomercio.pe

Răspunzând pentru prima dată întrebărilor cu privire la decizia autorităţilor ruse de luna trecută prin care Statele Unite sunt obligate să-şi reducă corpul diplomatic şi tehnic al ambasadelor şi consulatelor de pe teritoriul Rusiei cu 775 de angajaţi, Donald Trump le-a răspuns reporterilor că nu vede niciun motiv pentru care aceştia ar continua să lucreze în Rusia.

„Vreau să-i mulţumesc pentru că noi încercăm să reducem cheltuielile salariale, şi în ceea ce mă priveşte sunt foarte mulţumit că a concediat un număr mare de angajaţi pentru că acum noi avem costuri mai mici”, a declarat Trump.

„Nu mai există niciun motiv pentru ei să se întoarcă. Apreciez mult faptul că am reuşit să reducem cheltuielile salariale suportate de Statele Unite. Vom economisi foarte mulţi bani”, a încheiat liderul de la Casa Albă.

Răspunsul lui Donald Trump a avut evident o doză de ironie, dar, susţin jurnaliştii de la Washington Post, „nu există nicio dovadă clară că declaraţia acestuia a fost o glumă sau un mod ironic de a-şi arăta mulţumirea faţă de Putin”.

Potrivit Adevarul, ordinul lui Putin de a expulza diplomaţii americani a fost un episod semnificativ în escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări, după ce Statele Unite au impus noi sancţiuni economice Kremlinului pentru implicarea în alegerile prezidenţiale din SUA.

Declaraţiile lui Putin nu au avut deloc un efect pozitiv asupra corpului diplomatic al Departamentului de Stat. „Toată lumea pare şocată. Această declaraţie este naivă şi lipsită de orice viziune. Transmite un semnal teribil către angajaţii noştri de peste tot”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de Politico.

„Să-i mulţumeşti lui Putin? Nu am cuvinte ce pot fi publicate pentru a descrie reacţia mea”, a declarat, stupefiat, un alt diplomat.   Gideon Rachman, editorialist al publicaţiei Financial Times, a reacţionat la rândul său pe Twitter: „Trump mulţumindu-i lui Putin pentru expulzarea diplomaţilor americani rezumată în două cuvinte. Slab! Trist! Şi, în plus, sinistru! Putin este singura persoană pe care Trump nu o insultă”.


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4418 -1.8463%
USD USD 16.7682 0.1015%
RUB RUB 0.2674 -0.7055%
RON RON 4.1707 -1.7410%
UAH UAH 0.6374 -0.2348%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile