Logo Realitatea.md

Dorel Musteață se răzbună! Cere suspendarea din funcție a președintei ANI, Rodica Antoci (DOC)

23 Februarie 2021, 11:22 // Actualitate

După ce acum jumătate de an Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Dorel Musteață a încălcat regimul juridic al incompatibilității, exercitând simultan calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ), fapt pentru care riscă să fie decăzut din dreptul de a deține o funcție publică, cu excepția unei electorale, pe o perioadă de 3 ani, acesta se răzbună. Astfel, Musteață a depus la Consiliul de Integritate al ANI o sesizare prin care solicită să fie verificate acțiunile președintei ANI, Rodica Antoci, dar și a inspectorului de integritate Adrian Fetescu, sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiției, dar și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit sesizării depuse de Dorel Musteață la Consiliul de Integritate al ANI, care datează din data de 17 februarie curent, în posesia căreia a intrat portalul SafeNews.md, după ce la 19 august 2020, inspectorul de integritate al ANI, Adrian Fetescu a întocmit Actul de constatate prin care a constatat că membrul CSM, Dorel Musteață a încălcat regimul juridic al incompatibilității, Musteață s-a informat pe site-ul instituției cu privire la procedura de numire a lui Fetescu, i-a solicitat Rodicăi Antoci să fie informat cu privire la rezultatul testării poligraf al lui Adrian Fetescu și care au fost actele care au stat la baza angajării acestuia.

El a mai menționat că „Rodica Antoci a expediat un răspuns vag, care pe departe n-a acoperit solicitările mele nefiind anexată nicio dovadă că Andrian Fetescu a trecut toate procedurile prevăzute de către legislație la angajare în funcție de inspector”. „Mai mult, persistă informația că acesta a picat un test și a contestat hotărârea comisiei, ulterior fiindu-i admisă contestația. Astfel de informație lipsește în răspunsul oferit de către Rodica Antoci, din care considerente ajung la concluzia că se încearcă de a mușamaliza careva nereguli la angajarea acestui inspector”, scrie Musteață în sesizarea sa către Consiliul de Integritate al ANI.

În aceeași sesizare, Dorel Musteață menționează că a solicitat să fie informat și cu privire la procedura de repartizare aleatorie pentru examinarea sesizării depuse de INJ și Ghenadie Pavliuc, pe numele său. În răspunsul recepționat, însă, Dorel Musteață susține că nu era specificat cum a fost efectuată repartizarea și nici câți inspectori au fost eligibili și au participat la acea repartizare. Informații care ar fi trebuit să i se prezinte ca unei persoane vizate în controlul efectuat de instituție.

Concluzionând, Dorel Musteață susține că „președinta Autorității Naționale de Integritate Rodica Antoci, în mod intenționat sau din incompetență a ignorat toate solicitările mele adresate Autorității în calitate de subiect al controlului inițiat de către ANI și în conformitate cu prevederile Legii (...) privind accesul la informație”.

Astfel, acesta a solicitat Consiliului de Integritate al ANI ca, pe perioada examinării sesizării sale în privința Rodicăi Antoci și Andrian Fetescu, să ceară președintelui Republicii Moldova suspendarea din funcție a președintelui Autorității.

Sursa DOC: safenews.md 

Vedeți și: Dorel Musteață este membrul CSM care a ajuns în vizorul inspectorilor de integritate. „...o răfuială...”

(doc) ANI a făcut public actul prin care a constatat ce a încălcat Musteață. Riscă să fie decăzut din dreptul de a deține o funcție publică pe 3 ani

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile