Logo Realitatea.md

Dorian Bogașevschi, fostul președinte al AO „Lăstăraș”, plasat în arest preventiv (VIDEO)

26 Octombrie 2018, 17:41 // Societate

Judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) a admis integral demersul procurorilor anticorupție privind plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a lui Dorian Bogașevschi, fostul președinte al Asociației Obștești (AO) „Lăstăraș”.

Dorian Bogașevschi a refuzat să facă declarații de presă la ieşirea din sala de şedinţe după pronunţarea deciziei. 

Până la hotărârea instanței de judecată cu privire la arestarea preventivă, suspectul a declarat: ”Am dobândit totul în mod legal. Nu comentez, atât timp cât nu e finalizată ancheta. Adresați-vă la compania de audit a AO ”Lăstăraș” și o să vă dea toate informațiile”.

Partea apărării a declarat că decizia urmează a fi contestată la Curtea de Apel, conform legislației în vigoare. Procurorul a refuzat să vorbească cu presa. 

Realitatea.md amintește că acesta a fost reținut de procurorii și ofițerii anticorupție, după ce şi-ar fi însuşit, în interes personal, sume enorme de bani de la părinţii copiilor care frecventau grădiniţa nr.199 din Capitală.

Potrivit materialelor acumulate, în perioada septembrie 2015 - august 2017, preşedintele AO „Lăstăraş”, sub pretextul predării în cadrul grădiniţei a lecţiilor de limbi moderne, informatică computerizată, artă plastică, muzică, coregrafie, ar fi perceput de la părinţii copiilor din Grădiniţa-creşă nr. 199 sume de bani în mărime de 1200 – 1400 lei/lunar.

Estimările arată că în fondul Asociaţiei se acumulau lunar în jur de 600 000 de lei, iar cea mai mare parte din bani ar fi ajuns în buzunarul familiei preşedintelui.

În procesul documentării cazului, s-a stabilit că, în scopul realizării intenţiilor ilegale, preşedintele AO „Lăstăraş” a încheiat un contract de locaţiune a unor încăperi ale Grădiniţei nr. 199, cu o suprafaţă de 1343,8 m.p., pe care le-ar fi transformat în grupe private. Astfel, părinţii copiilor erau forţaţi să achite plăţi suplimentare, iar în cazul în care refuzau, erau obligaţi să părăsească instituţia preşcolară sau erau transferaţi în grupe mai puţin dotate.

Tot din materialele cauzei reiese că întreaga activitate a AO „Lăstăraş” ar fi fost susţinută şi favorizată de mama preşedintelui asociaţiei, Eugenia Bogașevschi, care exercită, în prezent, funcţia de director-adjunct al Grădiniţei nr. 199, precum şi de către concubina acestuia - director al instituţiei vizate - Iaca Ceaușceac.

Cu detalii despre caz PA și CNA vor veni pe parcurs. Între timp, au fost supuse perchezițiilor 8 imobile, 10 mașini, o bază de odihnă la Vadul lui Vodă, o școală privată și alte afaceri ale familiei.

CITEȘTE ȘI:

Grădinița „Lăstăraș” din Chișinău, într-un scandal: A devenit o afacere de familie. Reacția conducerii instituției! (VIDEO)

Scrisoarea anonimă a unui părinte în toiul scandalului în care este vizată grădinița „Lăstăraș” din Chișinău: Vrem să ne facem auziți...

Ilegalități confirmate la Grădinița „Lăstăraș” din Capitală! Administrația a fugit în concediu medical! Ruslan Codreanu: „Să fie eliberați toți din funcție!” (VIDEO)

Scandalul de la școala primară-grădinița „Lăstăraș”: Directoarea Iana Ceaușceac s-a ales cu mustrare aspră (DOC)

Ruslan Codreanu, despre dosarul „Lăstăraș”: Să te faci gospodar pe seama părinților nu este bine

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile