Logo Realitatea.md

Dorin Chirtoacă, BLOCAT de poliţişti cu automate Kalashnikov, AGRESAT şi FILMAT în centrul capitalei

03 Iulie 2014, 09:55 // Actualitate

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care relatează, în detalii, o situaţie în care a nimerit în seara zilei de ieri şi care, spune primarul, ar fi fost pusă la cale de Poliţie. Mai exact, acesta ar fi fost urmărit de două echipaje ale poliţiei, două maşini civile, blocat, agresat şi chiar filmat.

foto: inprofunzime.md
Şeful Direcţiei Relaţii cu Presa din cadrul primăriei, Vadim Brînzaniuc, a confirmat pentru Realitatea.md că mesajul postat de Dorin Chirtoacă este scris chiar de edil.

Vedeţi în continuare mesajul integral scris de primarul capitalei: 

"Bun gasit tuturor,

Dupa cum probabil cunoasteti intervin personal destul de rar pe retelele de socializare, este cred a treia oara. Ocazia nu este tocmai fericita.

In seara zilei de ieri, 2 iulie, ziua in care l-am comemorat pe domnitorul Stefan cel Mare si am ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, au mai avut loc cel putin doua evenimente mai putin placute care nu au legatura intre ele, dar totusi:

1. Accidentarea a cel putin 10 persoane ca urmare a ciocnirii dintre un microbuz de ruta (155) si un autoturism in jurul orei 21:30 la intersectia strazilor Eminescu si Sciusev, dintre care trei copii, unul dintre ei, in varstra de 4 ani fiind cu multiple fracturi si traumatisme inclusiv cranio-cerebral deschis, in stare foarte grava internat la spitalul "Valentin Ignatenco". Am mers la spital si am vazut copiii, inclusiv copilul de 4 ani desfigurat in urma accidentului. Am solicitat medicilor sa faca tot ce este posibil pentru salvarea coplulului si sper din inima sa supravietuiasca.

2. Urmarirea si blocarea automobilului meu de serviciu, pe strada Banulescu Bodoni intersectie cu bd. Stefan cel Mare, in jurul orei 22:00 cand mergeam din sectorul Ciocana, locatiatea Colonita, spre biroul de la primarie, de catre cel putin doua masini civile si doua echipaje de politie (Inspectoratul National de Patrulare) dotati cu automat "Kalashnikov", in vederea supunerii la alcooltest a subsemnatului, ca urmare a faptului, asa cum am aflat mai tarziu, ca intre orele 19:00 si 20:00 m-am aflat in Piata Marii Adunari Nationale unde am urmarit o parte a filmului istoric "Stefan cel Mare" si am consumat un pahar de bere.

Respectiv, automobilul meu a fost blocat in trafic de catre o masina civila, intre timp apropiindu-se si un echipaj INP, dupa care o persoana necunoscuta, cu o camera de luat vederi in mana aproape ca urca pe capota masinii, adresandu-se ofensator si acuzandu-ma ca as fi condus automobilul in stare de ebrietate.

Am iesit din masina si am observat ca masina pe care o conduceam este incadrata de alte doua, din care au iesit circa 4 persoane dintre care cel putin 2 in uniforma de politie, unul dintre ei avand asupra sa un automat de tip Kalashnikov.

Am inteles ca are loc o inscenare, am comunicat ca ceea ce se intampla este un abuz, dar in acelasi timp am cerut sa fiu supus imediat alcooltestului.

Neavand alcooltest asupra sa, echipa INP a solicitat prin telefon/statie-radio sa vina un alt echipaj cu alcooltest. Acesta a venit peste circa 10 minute, timp in care am fost supravegheat de politie dar si de civilii agresivi.

Totul, inclusiv testarea alcoolemiei a fost intens filmata de persoana imbracata in civil care anterior blocase automobilul in care ma aflam. Agentul de politie, care efectua alcooltestul si care pretindea ca nu are nici o legatura cu respectivul "civil" si ca echipajul INP ma cauta in trafic in baza unui apel "902", in mod foarte straniu, dupa ce am suflat in fiola, politistul a indreptat ecranul alcooltestul direct spre obiectivul camerei "necunoscutului civil" aflat la distanta de mai putin
de 1 m.

Rezultatul alcooltestului a fost 0,00 mg/L, moment in care nimeni nu a avut nici o replica.

Le-am urat tuturor o seara buna si am plecat. Am mers insa la Institutia Medico-Sanitara Publica Dispensarul Republican de Narcologie unde am efectuat din nou din proprie initiativa, in mod repetat, alcooltestul, fotografia rezultatului, 0,00 mg/L, este anexata.

Intrebari:
1 Ce fel de civili cu camere video actioneaza impreuna cu politia dotata cu automat Kalashnikov blocand participantii la trafic si in baza carei legi?

2. Cum si prin ce metode, politia, in baza unui apel "902", identifica in trafic prin sectoare masina unei persoane care cu doua ore mai inainte a consumat un pahar de bere undeva in centrul orasului?

3. Daca alcooltestul ar fi aratat un rezultat "favorabil" grupului operativ de "combatere a alcoolismului" cu camera video si automatul Kalashnikov, evident ca imaginile ar fi fost puse pe internet si difuzate tuturor televiziunilor. Avand in vedere esecul operatiunii de discreditare, au curajul sa prezinte, integral toate imaginile, sau vor spune ca nu le pot gasi?

4. Ce s-ar intampla cu un om de rand, cu un om simplu intr-o asemenea situatie si ce mijloace legale de aparare ar avea?

5. Care sunt prioritatile politiei daca aceasta are suficiente resurse pentru a mobiliza cel putin 4 automobile timp de 2 ore pentru incercarea de a inscena o actiune de discreditare, in timp ce este stiut ca avem probleme suficient de grave cel putin la capitolul accidente rutiere si jafuri armate, intamplate chiar in aceeasi zi?

P.S. Trebuie sa recunosc ca nu sunt intotdeauna cel mai disciplnat participant la trafic si se intampla sa comit abateri, pentru care am raspuns si sunt gata sa mai raspund in fata legii: vorbit la telefon, centura de siguranta, viteza, depasire, parcare neregulamentara, contrasens etc.(uneori datorita si pentru a verifica anumite lucuri in teren). Dar totusi intre acestea si cele relatate mai sus este o mare diferenta.

Nu este vorba de mine pana la urma, eu ma descurc, asemenea lucruri ma si amuza, am fost si sunt constient de ceea ce avem in jur. Mi-am dat seama demult, deja "din interiorul sistemului" ce se intampla si ca avem standarde duble, iar in loc de democratie avem mai multa ipocrizie.

Dar totusi, incotro mergem?!"

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile