Logo Realitatea.md

Dosar penal în urma dezvăluirilor lui Stratulat privind diagnosticele false. Rezultatele alarmante ale expertizei mai multor dosare medicale

12 Februarie 2019, 10:25 // Societate

Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar penal în urma declarațiilor medicului Mihai Stratulat privind diagnosticele false de pneumonie, stabilite în cel puțin două spitale pentru copii din Chișinău. Dosarul ar fi fost pornit pe 24 ianuarie, în baza rezultatelor expertizei mai multor dosare medicale ale unor pacienți diagnosticați cu penumonie și bronhopneumonie.

Foto: protv.md

Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

"CNA a ridicat mai multe dosare medicale ale unor pacienți diagnosticați cu pneumonie și bronhopneumonie și le-a dat Centrului de medicină legală pentru expertizare. Rezultatele au arătat că din cel puțin 60 de cazuri, în 19 s-a aplicat diagnostic greșit, iar pacienții au fost internați și tratați de pneumonie greșit", a menționat Angela Starinschi.

În cadrul dosarului pornit, urmează a fi analizată legătura cauzală dintre acele diagnosticări și internări greșite ale pacienților și sumele de bani transferate de CNAM pentru tratarea acestora. 

Deocamdată, în acest dosar nimeni nu are statut de bănuit sau învinuit, ancheta fiind abia în faza preliminară.

Amintim că acum câteva luni, pediatrul Mihai Stratulat a venit cu critici dure la adresa conducerii a două spitale din Chișinău. Este vorba despre Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (str. S. Lazo) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (str. Melestiu). Pediatrul susține că la aceste spitale copiilor li se pun intenționat diagnoze pentru „a umple paturile” cu pacienți.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a inițiat o anchetă cu privire la acuzațiile medicului Mihai Stratulat. Ulterior, responsabilii de la Minister au anunțat că în urma inițierii anchetei privind dezvăluirile făcute de medicul pediatru, Mihai Stratulat, cu referire la calitatea asistenței medicale acordată copiilor în cadrul Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (SCMC nr.1) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (SCM nr.1), nu au fost depistate cazuri de internare nejustificată a copiilor, iar Comisia creată pentru cercetarea cazului a confirmt administrarea corectă a terapiei antibacteriene la copii.

Reprezentanții celor două spitale vizate au negat acuzațiile și l-au acuzat la rândul lor pe Mihai Stratulat că vrea să își promoveze astfel propriul nume.

Citește și:

Pediatrul Mihai Stratulat critică dur situația din 2 spitale din Chișinău: „Aici dezmățul e cel mai mare. Eu consider ca ar trebui închise”

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă în urma declarațiilor medicului Mihai Stratulat

Și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 a venit cu o reacție la declarațiile lui Mihai Stratulat: „Afirmaţiile dumnealui au o tentă de marketing neloial”

Răspunsul conducerii Spitalului Municipal pentru Copii nr.1, criticelor medicului Mihai Stratulat: „Utilizează mijloace ieftine pentru a se promova personal”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile