Logo Realitatea.md

Dosarul „gărilor și stațiilor auto”: Sumele pe care le colectau funcționarii „bine puși în fotolii” de la șoferi și angajați

23 Iulie 2018, 15:40 // Societate

Dosarul stațiilor și gărilor auto! Procuratura Anticorupție anunță că s-a confirmat faptul că de la fiecare subdviziune a stațiilor Gării, în mediu, se percepea o taxă lunară ce varia între 3.000 și 50.000 lei - bani acumulați de la șoferi pentru diverse încălcări. 

Mai mult, fiecare angajat, în funcție de postul deținut, de gara și fluxul de pasageri la care activa, era taxat lunar cu sume de la până la 1.100 lei, ce erau transmiși funcționarilor ierarhic superiori, taxele fiind mărite periodic de către beneficiari.

Destinatarii banilor iliciți erau persoanele cu funcții de conducere din cadrul ÎS „Gările și Stațiile Auto”, în vederea neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu și anume de: constatare a abaterilor comise de personalul gării cu aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, verificarea activității controlorilor gării și anume corespunderea numărului călătorilor în unitățile de transport cu borderoul de evidență a biletelor, nedeclararea de către șoferii de rută a numărului de călători transportați fără bilet, etc.

La moment, 9 persoane, inclusiv cu funcții-cheie în ÎS „Gările și Stațiile Auto” și schema de corupție investigată, sunt învinuiți de comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, corupere activă și abuz de serviciu, 6 dintre care sunt arestați preventiv, iar 3 - sunt plasați în arest la domiciliu.

Urmărirea penală este în desfășurare, iar despre evoluțiile pe marginea acesteia ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție Anastasia Mihălceanu promite să revină.

Realitatea.md amintește că, săptămâna trecută, procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării - Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni și Chişinău, într-o cauză penală privind colectările ilicite de mijloace bănești de către persoane publice din cadrul ÎS „Gările și Stațiile Auto” de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaționale.

CITEȘTE ȘI:

REZULTATELE operaţiunii de amploare în cazul „Gărilor şi staţiilor auto”: Dintre cei 23 de angajați vizați în dosar, 11 - REȚINUȚI

Indicații de la Gaburici: Pasagerii NU trebuie să sufere în urma reținerii angajaților de la stațiile auto

+4 Numărul persoanelor, cercetate penal în dosarul „gărilor şi staţiilor auto”, crește

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile