Logo Realitatea.md

Dosarul Carinei Țurcan: Moldoveanca ar fi transmis documente secrete în Moldova

12 Iulie 2018, 10:22 // Societate

Carina Țurcan, moldoveanca suspectată de spionaj în favoarea serviciilor secrete române, este bănuită că a transmis documente secrete serviciilor speciale din Republica Moldova, fiind vorba de acte secrete ce aparțineau Ministerului rus al Energeticii. Despre aceasta a anunțat avocatul Ivan Pavlov, potrivit meduza.io.

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2015, Țurcan a oferit serviciilor speciale moldovenești o versiune electronică a unui proiecte privind activitatea externă a Federației Ruse în domeniul energeticii.

Realitatea.md amintește că membra Consiliului de Administrare al Inter RAO a fost reținută la Moscova la mijlocul lunii iunie 2018. Presa rusă a scris cu referire la autoritățile din Rusia că ea ar avea legături cu oameni de afaceri români, care ar colabora cu serviciile secrete române.

Ulterior, FSB a anunțat că informațiile furnizate României erau despre negocierile Moscovei cu organizațiile specializate în asigurarea cu energie electrică a Crimeei şi a regiunilor separatiste din Donbass.

Carina Țurcan a fost plasată în arest. Tribunalul Lefortovo din Moscova a emis un mandat de arestare preventivă pe numele ei, valabil până pe 13 august. Infracțiunea de care este învinuită presupune o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 20 de ani. 

Ea deține cetățenie rusă şi română, iar la cea moldovenească a renunţat în anul 2016.

CITEȘTE ȘI: 

Carina Țurcan, bănuită de spionaj în favoarea României, s-a născut în Republica Moldova, dar nu este cetățeană a țării

Ministerul Afacerilor Externe din România reacționează în cazul presupusei spioane: Suntem pregătiţi să...

Carina Țurcan, moldoveanca arestată în Rusia de spionaj în favoarea României: „Am devenit parte a jocului cuiva”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile