Logo Realitatea.md

Dosarul Filat a ajuns în instanță. Fostul premier a recunoscut că a primit ”cadouri” de la Shor (VIDEO)

23 Decembrie 2015, 12:19 // Actualitate

Câteva capete de acuzare pe numele fostului premier Vlad Filat, învinuit de acte de corupție și fraudele în sistemul bancar, au fost expediate în instanța de judecată. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către procurorul care gestionează acest caz, Adriana Bețișor. 

Mijloacele finnaciare de care a pretins, primit și beneficiat fostul premier au fost incluse în trei categorii: virament, numerar și carduri bancare. Suma estimată pe capetele de acuzare expediate astăzi în instanța de judecată sunt de circa 800 de milioane de lei. 

”La suma cu virament se are în vedere transferurile bancare de care a beneficiat învinuitul Vlad Filat prin intermediul companiilor gestionate de catre persoane interpuse de acesta. Este vorba de peste 391 de milioane de lei și numerarul pe care l-a primit în sumă de aproximativ 398 de milioane de lei. Banii au fost transmiși și prin alimentarea cardurilor bancare. Sursa și proveniența mijloacelor financiare sunt din BEM. Modalitățile de primire a banilor erau diferite, inclusiv veramentul și numerarul prin intermediul unor persoane de încredere și numerarul unor persoane terțe”, a declarat Bețișor.

În privința zborurilor comandate de către Vlad Filat, procurorul a declarat că suma sinecostului s-a estimat la aproximativ peste 1,5 milioane de lei. Totodată, serviciile hoteliere beneficiate de învinuit au fost evaluate la circa 1,8 milioane de lei.

Mai mult, Adriana Bețișor a declarat că Vlad Filat a recunoscut că o parte dintre bunuri care au format acuzarea au fost primite de la omul de afaceri Ilan Shor, însă nu drept mită, dar în calitate de cadouri. 

”Un lucru interesant este că o parte dintre aceste bunuri care au format acuzarea a fost recunoscut de Vlad Filat că le-a primit în calitate de cadouri”, a adăugat Bețișor.

Procurorul a menționat că ceea ce a fost expediat astăzi în instanța de judecată este doar o parte din dosarul de bază. 

Pentru corupere pasivă, fostul premier riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare cu amendă de la 8.000 la 10.000 de unități convenționale, iar pentru traficul de influență, el riscă de la 3 la 7 ani de închisoare sau cu amendă de la 4.000 până la 6.000 de unități convenționale.  

URMĂRIȚI ÎN DIRECT DECLARAȚIILE: 

Amintim că Vlad Filat este cercetat penal pentru corupţie şi fraudele din sistemul bancar. Pe 10 decembrie, Judecătoria Buiucani a prelungit mandatul de arest pe numele fostului premier cu 30 de zile.

Vlad Filat a rămas fără imunitatea parlamentară în cadrul ședinței din 15 octombrie a Parlamentului, când 79 de deputați au votat pentru ridicarea imunității. Politicianul a fost escortat de către ofițerii CNA și reținut pentru 72 de ore, într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă

Pe 18 octombrie, Judecătoria Buiucani a admis demersul Procuraturii Anticorupție prin care a fost aplicat arestul preventiv pe un termen de 30 de zile în privința învinuitului Filat Vladimir.

Pe 23 octombrie Vlad Filat a fost tranferat în Penitenciarul nr.13 din capitală, iar pe 11 noiembrie, Judecătoria Buiucani, la solicitarea procurorilor,  a prelungit mandatul de arest pe numele liberal-democratului Vlad Filat cu încă 30 de zile

Procurorul care instrumentează acest caz, Adriana Bețișor, a declarat că în cazul în care fostul premier ar fi cercetat în libertate, ar exista anumite riscuri că acesta ar putea influența mersul anchetei. 

Vlad Filat este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 000 000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3862 0.3754%
USD USD 17.1083 0.2073%
RUB RUB 0.2587 0.7399%
RON RON 4.1557 0.3744%
UAH UAH 0.6154 0.1465%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile