Logo Realitatea.md

Dosarul "intoxicării cu insecticid" de la Flocoasa ar putea fi transmis PG. Concluziile Comisiei de anchetă a Ministerului Sănătății

07 Noiembrie 2018, 11:03 // Societate

Comisia de anchetă, instituită de Ministerul Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale, în vederea examinării circumstanțelor în care s-a produs tragedia de la Flocoasa, când trei copii copii au murit intoxicați cu insecticid, a prezentat rezultatele. La final de anchetă, membrii comisiei propun transmiterea dosarului Procuraturii Generale și tragerea la răspundere a vinovaților.

Astfel, Comisia a constatat că acest caz de deces al copiilor a survenit în urma intoxicației grave pe cale inhalatorie cu insecticidul organofosforic Valsafid, extrem de toxic, din clasa I de toxicitate. Utilizarea preparatului Valsafid a fost realizată de către persoane neautorizare și neinstruite, lucru confirmat și de specialiștii ANSA, care au efectuat verificări la fața locului.

Potrivit concluziilor comisiei, instituțiile Medico-Sanitare Publice implicate şi Centrul de Sănătate Publică Cantemir au reacționat prompt şi au efectuat activităţile necesare în corespundere cu ordinul nr.906 din 30.11.2015 cu privire la notificarea şi cercetarea cazurilor de intoxicații acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, iar Serviciul de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistența medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat utilizarea toxicului abia la a doua solicitare.

La fel, Comisia a depistat că în fișele de solicitare, anamneza epidemiologică este incompletă cu referire la descrierea numărului și a maselor vomitante, a alimentelor consumate în ajun și colectarea maselor vomitante. SAMUP nu a respectat cerințele ordinului Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vizând regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etapa de prespital.

La etapa de staționar, volumul de asistență medicală de urgență au fost coordonate cu specialiștii de profil ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale iar măsurile organizatorice întreprinse de tratament în condițiile Centrelor Specializate au fost corecte.

În acest context, Comisia a prezentat un șir de recomandări:

- Efectuarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a unei cercetări interne a cazului, cu întreprinderea măsurilor de rigoare inclusiv interzicerea activităţilor de fumegare cu preparate toxice în încăperi neamenajate din preajma locuinţelor fără a ţine cont de regulile de utilizare a acestor produse;

- Finalizarea cercetării și transmiterea dosarului procuraturii generale cu propunerea de a fi traşi la răspundere persoanele care se fac vinovate de tragedie; - Organizarea unei conferințe clinico-anatomice pentru discutarea cazurilor de deces în Instituțiile nominalizate, cu implicarea în calitate de reprezentanți a specialiștilor principali ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a medicilor legiști.

- Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor să organizeze, de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a unor activități de informare, de profilaxie și neadmitere a intoxicațiilor cu pesticide și insecticide utilizate în sectorul agricol din localitățile rurale.

- Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească să asigure îndeplinirea prevederilor anexei nr.4 al ordinului MS, nr 85 din 30.03.2009 privind regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etap de prespital.

Amintim că două surori au murit pe 29 octombrie, după ce s-au intoxicat cu insecticid, pe care bunelul lor l-ar fi folosit pentru prelucrarea grâului, cerealele fiind păstrate într-o încăpere din casă. La spital a ajuns și verișorul celor două fetițe, un băiat de 8 ani, la fel, mama și bunica copilelor. Băiatul s-a stins la doar câteva zile. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile