Logo Realitatea.md

Două laboratoare de ultimă generație pentru viitorii bucătari, inaugurate la Școala Profesională din Cupcini

09 Aprilie 2017, 09:13 // Societate

Două laboratoare moderne, dotate cu echipament performant, au fost inaugurate vineri la Școala Profesională din orașul Cupcini, din raionul Edineț. În aceste laboratoare vor fi instruiți elevii de la meseriile bucătar și cofetar, care vor putea aplica în practică cunoștințele teoretice, pentru a-și spori competențele și abilitățile profesionale.


Foto: edu.gov.md

Laboratoarele au fost renovate în cadrul proiectului CONSEPT, implementat de Fundația Liechtenstein Development Service (LED) în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova. Suma totală pentru lucrările de reparație și echipament a constituit aproximativ 30.000 de euro.

Cristina Boaghi, Viceministra Educației, a menționat, la deschiderea oficială a evenimentului, că asemenea laboratoare performante constituie o realizare importantă nu doar pentru instituția de învățământ, ci pentru întregul sistem de învățământ profesional tehnic.

Să știți că toate eforturile noastre dau rezultate și astăzi putem vorbi deja despre un sistem de învățământ profesional mai modern și mai atractiv”, a spus viceministra.

Pius Frick, reprezentantul oficial al Fundației LED, a menționat că organizația colaborează cu Școala Profesională din Cupcini din anul 2008, iar în acest timp au fost investite sume importante pentru modernizarea instituției.

Pe lângă reconstrucția școlii și dotarea laboratoarelor, am investit în instruirea continuă a cadrelor didactice, deoarece doar așa putem asigura un proces educațional de calitate”, a menționat Pius Frick.

La evenimentul de inaugurare a laboratoarelor au fost prezenți și partenerii locali ai instituției de învățământ, inclusiv agenți economici, reprezentanți ai autorităților publice locale, Agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, Camerei de Comerț și Industrie.

Oaspeții au avut parte de mai multe surprize, inclusiv măsuri artistice prezentate de către elevi, turul școlii și degustarea bucatelor pregătite de viitorii bucătari.

Arina Carazan, Directoarea Rețelei de Restaurante “Arișa-Farm” este un partener important al școlii, aici fiind încadrați la practică și ulterior angajați circa 80% dintre absolvenții meseriilor de bucătar și cofetar.

Colaborăm cu școala profesională deja de 19 ani și mă bucur că tot mai mulți elevi vin la noi la practică. Poate suntem duri uneori, dar de asta depinde viitorul profesional al elevilor”, a spus agentul economic.

În cadrul evenimentului a fost organizată și Ziua Ușilor Deschise pentru elevii din gimnaziile și liceele din raion. Aceștia au interacționat cu profesorii și elevii școlii profesionale, au descoperit particularitățile meseriilor studiate aici și au obținut mai multe informații, care le vor ajuta să ia decizii corecte cu privire la viitorul lor profesional.

La Școala Profesională din Cupcini își fac studiile aproape 500 de elevi, dintre care în jur de 200 studiază la meseriile bucătar și cofetar.

În total, instituția pregătește specialiști la șase meserii: bucătar, cofetar, autolăcătuș, tractorist, electrogazosudor-tăietor cu gaze, operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor, fiind o instituție strategică pentru pregătirea profesional-tehnică din regiunea de nord a țării.

Foto: Ministerul Educației

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5908 0.2133%
USD USD 17.2507 0.2132%
RUB RUB 0.2683 0.1493%
RON RON 4.1148 0.0365%
UAH UAH 0.6350 0.0788%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile