Logo Realitatea.md

Două posturi vamale vor fi dotate cu scanere performante din banii Guvernului chinez

25 Septembrie 2017, 15:14 // Societate

Guvernul chinez a aprobat finanțarea proiectului de procurare și instalare a altor două scanere performante la posturile vamale Aeroportul Internațional Chișinău și Ocnița 1 (feroviar).

Anunțul a fost făcut de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Zhang Yinghong, în cadrul întrevederii cu Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Foto: customs.gov.md

Conform înțelegerilor, primul echipament de scanare urmează a fi instalat pe aeroportul din Capitală până la sfârșitul acestui an, iar construcția celui de-al doilea scaner în postul vamal Ocnița 1 (feroviar) este preconizată pentru primul semestru al anului 2018. Astfel, Republica Moldova devine prima țară din regiune care va dispune de asemenea echipamente.

În alocuțiunea sa, E.S. Zhang Yinghong, a declarat că aceste investiții sunt justificate pe deplin de rezultatele vizibile înregistrate de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova odată cu sporirea semnificativă a volumului încasărilor la bugetul de stat, precum și a ratei de depistare a fraudelor vamale. Totodată, Excelența Sa și-a exprimat disponibilitatea susținerii și promovării altor proiecte de asistență tehnică, orientate spre dezvoltarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal.  

La rândul său, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, i-a mulțumit Excelenței Sale pentru receptivitatea și sprijinul constant al eforturilor autorității vamale a Republicii Moldova de a se alinia standardelor internaționale în domeniul administrării vamale, precizând că instituția va continua identificarea a noi instrumente de asigurare a securității economice a statului.

Amintim că primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal ”Leușeni”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4576 -0.2258%
USD USD 17.3288 -0.0571%
RUB RUB 0.3011 0.0000%
RON RON 4.4492 -0.3405%
UAH UAH 0.6528 -0.2445%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile