Logo Realitatea.md

Două școli de șah din Rîbnița și Rezina au fost renovate pe bani europeni (FOTO)

22 Octombrie 2018, 13:28 // SPORT

Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova 110 mii de euro pentru renovarea școlilor de șah din Râbnița și Rezina, care au fost deja reparate și date în exploatare. Reprezentanții UE și ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au vizitat, duminică celedouă instituții.

Foto: PNUD Moldova

Școala de șah din Rezina activează în incinta Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun”, instituție în care învață peste 900 de copii. Deschiderea școlii de șah a fost mult așteptată de copii și părinți. Numărul de solicitări era mare, însă instituția nu dispunea de un spațiu amenajat și nici de cadre. „Vă felicit pentru că ați ales să jucați șah! Șahul nu este doar un joc distractiv - este, de asemenea, un exercițiu excelent pentru a vă ajuta creierul să se dezvolte și pentru a cultiva o serie de alte abilități importante, care vă vor ajuta mai târziu în viață”, a spus reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova Stefan Liller.

Cea de-a doua instituție, Școala de șah din Râbnița, a reușit până acum să crească deja campioni europeni. Ilia Martinovici, deținătorul titlului de campion european în 2015, este unul dintre discipolii acestei școli. Ca și toți elevii și antrenorii, tânărul este încântat de felul în care arată acum școala. Acum un an, un antrenament însemna frig pe timp de iarnă, sau zăpușeală – vara.

Ambele școli au fost reparate, dotate cu mobilier, echipament și manuale de specialitate. De asemenea, acestea sunt accesibile și pentru persoanele cu nevoie speciale, iar ecțiile de șah sunt gratuite. Totodată, antrenorii au beneficiat de instruiri specializate.

Școlile de șah din Rezina și Râbnița se numără printre cele 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali în proiecte comune.

Citeste tot despre: PNUD, renovate, Rezina, Rîbnița, școli de șah, UE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile