Logo Realitatea.md

Drăguțanu spune că PLDM este direct responsabil de furtul de la BEM și promite să fie mai guraliv (VIDEO)

21 Septembrie 2015, 15:45 // Economie

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care și-a anunțat azi demisia, a deschis câteva paranteze legate de furtul de la Banca de Economii. Acesta spune că PLDM este formațiunea direct responsabilă de furtul miliardului, întrucât portofoliul Ministerului Finanțelor, cel care a administrat Banca de Economii, este deținut de către PLDM.

”Atacurile asupra BNM vin din partea unor politicieni, culmea, care sunt responsabili la modul cel mai direct de ceea ce s-a întâmplat la BEM, din partea partidului care a avut în toți acești ani portofoliul Ministerului de Finanțe, inclusiv în anii 2011-2012 cel care a administrat Banca de  Economii, cand practic în acea perioadă s-a format schema marilor hoții de la BEM”, a subliniat Drăguțanu. 

Mai mult, guvernatorul demisionar spune: ”Este ușor acum să vii sa acuzi BNM, să profiți de faptul că ai resurse media la îndemână, să eviți să spui cum făceai presiuni asupra BNM să nu se mai bage peste BEM, atunci când noi am sesizat că încep acolo furturile și am informat atât Guvernul, Presedinția, Parlamentul, cât și instituțiile abilitate să intervina, iar asta s-a întâmplat pe tot parcursul perioadei de când sunt eu Guvernator, din 2009. Mărturii sunt numeroase informări în scris pe care le-am transmis și stenogramele sedințelor la care am participat pe acest subiect”.

Dorin Drăguțanu mai declară că atacurile asupra sa și a BNM s-au intensificat după ce în presă, în spațiul public, au început sa apară detalii cu privire la furtul de la BEM.

”Până atunci BNM era bună, până cand au început să apară detalii și lumea a început să înțeleagă ce s-a întâmplat acolo, BNM nu mai este bună, iar Guvernatorul BNM trebuie să-și dea demisia imediat. ”Vreau să fie foarte clar, faza a doua a investigației Kroll nu este dorită de ei, însă ei știu că nu o pot opri și încearcă măcar să complice procesul ne negociere și să amâne semnarea contracrtului cu Kroll”, a subliniat Drăguțanu.

Totodată, guvernatorul demisionar a spus: ”Puneti-vă o întrebare, cine a administrat BEM, exponenții căror partide au administrat Banca de Economii, cine a fost în board, în Consiliul băncii din partea statului”.

La final, Dorin Drăguțanu a declarat că în continuare va fi mai guraliv în ceea ce ține de situația din sistemul bancar: ”Dacă lumea nu se liniște, eu mi-am depus demisia, am dezlegare la comunicare cu presa și eu pot să devin foarte generos, inclusiv sub formă documentată”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile