Logo Realitatea.md

Drepturile persoanelor cu dizabilități din Moldova sunt lezate în continuare. Avocatul Poporului: Sesizările se înmulțesc (VIDEO)

04 Decembrie 2017, 16:57 // Societate

Deși autoritățile caută și vin cu soluții, drepturile persoanelor cu dizabilități din Moldova continuă să fie lezate. Cel puțin aceasta reiese ședința publică de astăzi, 4 decembrie, a Consiliului pentru monitorizarea implementării Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități.

Foto simbol: Bihon

Mai mult, având în vedere numărul mare de cereri (38 cereri) parvenite în adresa Avocatului Poporului, în care se invocă lezarea dreptului la protecție socială a persoanelor cu dizabilități severe prin neacordarea Serviciului social „Asistență personală”, s-a considerat relevant de a evalua situația cu privire la gradul de implementare a acestui serviciu.

În acest scop, au fost acumulate date statistice de la Direcțiile de asistență socială și protecție a familiei privind numărul de asistenţi personali angajați pentru persoanele cu dizabilităţi severe în perioada 2014 – 2017, numărul cererilor de solicitare a asistentului personal, precum și date privind numărul copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi severe.

„În prezent, deși cadrul legal oferă dreptul la asistent personal, oferind posibilitatea și membrilor familiei să se angajeze în această calitate, Autoritățile Publice Locale (APL) nu fac față solicitărilor, neoferind suficiente locuri de muncă. Analizând informațiiile oferite de Direcțiile raionale de Asistență Socială și Protecție a Familiei, s-a constatat că principala problemă cu care se confruntă în dezvoltarea și menținerea acestui serviciu este insuficiența resurselor financiare în bugetul local de nivelul II, pentru acoperirea numărului total de solicitanți”, se menționează în Raportul Oficiului Avocatului Poporului.

„De regulă, în prima decadă a lunii decembrie, avocatul poporului organizează mai multe evenimente care sunt dedicate Declarației universale a drepturilor omului, marcată pe 10 decembrie. Ședința de astăzi și evenimentele ulterioare au o amprentă mai specifică, pentru că anul viitor vom sărbători un jubilei al acestei Declarații semnată în 1948”, a adăugat Mihail Cotorobai, avocatul poporului, precizând că oficiul va munci intens în această decadă.

Mai multe aflați din ședința publică de mai jos și din Raportul Oficiliului Avocatului Poporului:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7342 -0.8298%
USD USD 16.6902 -0.4628%
RUB RUB 0.2958 0.2712%
RON RON 4.4489 -0.8226%
UAH UAH 0.6178 -1.3414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)