Logo Realitatea.md

Duma rusească votează pentru păstrarea trupelor militare în regiunea transnistreană: Moldova prezintă un pericol pentru securitatea regiunii

07 Iulie 2017, 14:40 // Actualitate

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat astăzi o declarație privind regiunea transnistreană, care se bazează pe „Tendințele politice și social-economice negative în regiunea transnistreană ce au apărut ca rezultat a acțiunilor guvernării Republicii Moldova și autorităților din Ucraina”. 

http://president.gospmr.org

Prin proiectul respectiv, Rusia își demonstrează sprijinul față de regiunea din stânga Nistrului care este afectată de acțiunile Republicii Moldova și a Ucrainei, fapt ce prezintă un pericol real pentru stabilitatea regiunii, securitatea transnistrenilor și a celor 200 de mii de cetățeni ruși ce locuiesc în așa-numita RMN.

„După ce autoritățile ucrainene au blocat, în 2015, transportarea prin teritoriul său a militarilor pacificatori ruși, Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru a împiedica activitatea forțelor de pacificare existente și Grupului Operativ de Trupe Ruse aflate la moment în regiunea transnistreană”, se precizează în document.

Duma de Stat a Federației Ruse solicită guvernării Republicii Moldova și autorităților ucrainene „să se abțină de la orice formă de presiune” asupra regiunii din stânga Nistrului.

Potrivit proiectului adoptat, forțele de menținere a păcii din regiunea nerecunoscută nu pot fi înlocuite, astfel, Duma rusească condamnă apelurile Chișinăului de revizuire a statutului trupelor ruse dislocate în stânga Nistrului.

Documentul care a fost susținut de 386 de deputați ruși e direcționat spre Parlamentul Republicii Moldova, Radei Supreme a Ucrainei și AP OSCE.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile