Logo Realitatea.md

După ani de zile în care a zăcut în paragină, monumentul Prințului Grigori Alexandrovici Potiomkin, din raionul Ungheni, a fost restaurat - VIDEO

21 Noiembrie 2016, 14:47 // Societate

După ani de zile în care a zăcut în paragină, monumentul Prințului rus Grigori Alexandrovici Potiomkin din satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni, a fost restaurat. Pentru a aduce un omagiu vestitului om de stat, la eveniment au fost prezenţi localnici şi demnitari ruşi. 

Embed:

Vestitul monument nu se află întâmplător la marginea satului Rădenii Vechi. Anume aici, Potemkim şi-a dat ultima suflare în timp ce se întorcea de la Iaşi. Acesta a fost construit la comanda Ecaterinei a II-a, cea despre care se zice că ar fi avut relații amoroase cu prinţul.

”Când am restaurant monumentul Eroilor căzuți pe front, ne întorceam pe acest drum şi am observat monumentul care era în paragină. Știam că există un aşa monument, am ieşit, l-am inspectat. Ne-a venit această idee anul trecut şi anul acesta l-am restaurant. Ideea a fost susținută de conducerea rusă”, a declarat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

Pentru restaurarea monumentului au fost alocați aproximativ un milion de lei. Banii au fost oferiţi de Guvernul rus, dar şi de către agenți economici din localitate.

”Au trecut 225 de ani de la moartea lui Grigorii Alexandrovici Potiomkin. Dar acele valori care uneau moldovenii şi ruşii s-au păstrat în istorie şi nu doar în istorie, dar şi în prezent, deoarece, așa cum înțeleg eu, Rusia şi Republica Moldova trec la o nouă etapă în relațiile bilaterale”, spune Mihai Șvîdov, reprezentant al președintelui Federației Ruse.

Timpul a lăsat pe monument urmele timpului și ale nepăsării. Acum însă acestuia i-a fost returnat aspectul de altă dată.

”Era delăsat. Hai să zicem că inițial forma era aceea care o vedeţi astăzi, doar că era foarte delăsat, îmburuienat şi noi, sincer, încă cu câţiva ani în urmă am început să căutăm de unde am putea găsi surse pentru a putea fi restaurant, pentru că este istoria noastră şi locuitorii din preajmă ziceau că, uite ce monument avem şi să-l restaurăm şi să vină turişti care să-l viziteze”, menționează Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni. 

Localnicii speră că monumentul care reprezintă o etapă din istoria țării, va deveni o atracție turistică.

Prințul Grigori Alexandrovici Potiomkin s-a născut în 1739. El a fost general-feldmareșal rus, demnitar de stat și favorit al țarinei Ecaterina a II-a a Rusiei. Acesta a murit în 1791 în timpul unei călătorii de la Iași spre Nikolaev.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile