Logo Realitatea.md

Eșec pentru grupul de inițiativă pentru anularea votului mixt. CEC a refuzat să-l înregistreze (VIDEO)

12 Ianuarie 2018, 17:41 // Actualitate

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a înregistrat grupul de inițiativă privind începerea colectării semnăturilor pentru lansarea unui referendum consultativ legislativ pentru anularea legii privind modificarea sistemului de vot.

După lungi dezbateri acide dintre membrii CEC și membrii grupului de inițiativă, s-a constata că există mai multe neconcordanțe în declarațiile și documentele prezentate de membrii grupului, fapt pentru care s-a decis respingerea inițiativei.

Astfel, CEC și-a argumentat decizia prin faptul că pe listele din procesul verbal depus sunt 737 de persoane și nu 735, precum au declarat membrii grupului. „Comisia a depistat că o persoană figurează de două ori pe listă, iar la adunarea de constituire nu au fost prezenți numărul indicat în procesul verbal – 735 ci doar 639. Totodată, CEC mai specifică că hotărârea pe care a luat-o se datorează și faptului că lipsește procesul verbal privind desemnarea trezorierului și a membrilor Biroului grupului de inițiativă”, a afirmat președintele CEC, Alina Russu. 

În replică, președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a menționat că desemnarea trezorierului se face la dorință și nu din obligație, conform Codului electoral, iar acest argument, pentru neînregistrarea grupului nu este legal. „Prin aceste argumente aduse de către CEC, dă dovadă de lipsă de responsabilitate și profesionalism. Este un abuz în serviciu și o încălcare a legii, care le permite cetățenilor să se expună. Membrii CEC sunt în serviciul poporului și nu a unui anumit partid, care va numit în această funcție”, a spus Gligor.

Realitatea.md amintește că grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul electoral pentru schimbarea sistemului de vot a depus pachetul de documente de înregistrare la Comisia Electorală Centrală la data de 29 decembrie 2017. 

Ideia de creare a unui grup de inițiativă privind organizarea unui referendum consultativ legislativ pentru a anula proiectul de lege privind modificarea sistemului de vot a fost lansată de mai multe organizații neguvernamentale. Astfel, la data de 18 decembrie a fost creat grupul propriu-zis.

De menționat faptul că  Parlamentul Republicii Moldova a votat pe 20 iulie proiectul de Lege care prevede trecerea de la sistemul electoral în baza listelor de partid, la cel mixt. În cea de a doua lectură, pentru proiect și-au dat votul 74 de deputați. Totodată, PCRM, PL și PLDM au refuzat să voteze și au părăsit sala de ședințe. 

Citeste tot despre: CEC, grup de inițiativă, înregistrare
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4475 -0.5299%
USD USD 17.1200 -0.1272%
RUB RUB 0.2576 -0.3096%
RON RON 4.1219 -0.9373%
UAH UAH 0.6156 0.5061%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile