Logo Realitatea.md

Ediția a VIII-a a expoziției de fotografii „Lumea, așa cum o văd Eu”. 26 de tineri cu dizabilități și-au pezentat lucrările (VIDEO)

02 Decembrie 2016, 16:35 // Societate

Expoziția de fotografii „Lumea, așa cum o văd Eu” a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Anul acesta, 26 de tineri cu dizabilități și-au prezentat lucrările la tema „Ce înseamnă să fii Auto-reprezentant?”.

Embed:

Cei 26 de tineri participanți sunt Auto-reprezentanți din raioanele Fălești, Criuleni, Ungheni, Călărași, Orhei și Taraclia. Ei au realizat pozele conform tehnicii PhotoVoice, care presupune și elaborarea unui mesaj pentru fiecare poză, ce reflectă gândurile și ideile autorului.  

Auto-reprezentanții sunt persoane cu dizabilități, care învață să vorbească din numele lor, învață să-și cunoască drepturile și responsabilitățile, să facă propriile alegeri și să ia decizii care le afectează propriile vieți. Tinerele și tinerii auto-reprezentanți învață să stabilească parteneriate cu actorii comunitari din localitățile de unde provin, să identifice și să se implice în soluționarea problemelor comunitare care îi vizează, să promoveze și să revendice drepturile persoanelor cu dizabilități, să sensibilizeze opinia publică din Republica Moldova cu privire la persoanele cu dizabilități ca cetățeni cu drepturi egale.

 

„Este foarte important ca persoanele cu dizabilități să-și ceară drepturile, să-și prezinte problemele cu care se confruntă în societate. Nimeni nu știe mai bine decât noi care ne sunt problemele și cum ar putea să fie soluționate. A fi Auto-reprezentant pentru mine este o adevărată valoare, asta mă ajută  să depășesc barierele, să sparg stereotipurile din societate”, a declarat Tamara Andrieș, Auto-reprezentant, Fălești.  

„Vreau să trăiesc într-o comunitate unde pot să mă deplasez independent!”, „Auto-reprezentanții au ceva de spus”, „Dacă vorbim cu autoritățile publice locale, putem să ne rezolvăm mai repede problemele”; „Vocea îți este auzită atunci când vorbești tu, și nu atunci când vorbesc alții despre tine”, „Auto-reprezentant înseamnă să crezi în vise” – acestea sunt câteva dintre mesajele pe care Auto-reprezentanții vor să le transmită societății.

Pentru ambiția și talentul lor, participanților la expoziție  le-a fost înmânată câte o diplomă de participare. La fel, aceștia au avut ocazia să comunice cu reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști și vizitatori ai expoziției.

Expoziția, organizată de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în parteneriat cu Keystone Moldova, a fost lansată azi, 2 decembrie și va putea fi vizitată până la data de 18 decembrie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5605 0.1187%
USD USD 17.1569 -0.0612%
RUB RUB 0.2580 0.3501%
RON RON 4.1712 0.0312%
UAH UAH 0.6121 -0.2282%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile