Logo Realitatea.md

Educația din Moldova este tot mai aproape de transformare: Proiectul TwentyTu este susținut de părinți și de oficiali din România

13 Iulie 2018, 13:01 // Tech

Zeci de părinți din țară, dar și cei stabiliți peste hotare, au decis să investească în viitorul copiiilor lor. TwentyTu, proiectul care le oferă elevilor șansa de a învăța despre lucrurile importante pentru viitorul lor este susținut și de oficiali din România. Oamenii cărora le pasă în ce direcție se mișcă Moldova au donat mii de euro, contribuind astfel la realizarea celui mai ambițios proiect nonprofit din domeniul educației – TwentyTu. 

Ana Chirița, director executiv ATIC, implementator al proiectului TwentyTu: „Transformarea educației este scopul nostru comun, deoarece beneficiile vor fi resimțite de întreaga societate. Până acum au fost colectați cca 13300 de euro, bani care vor fi investiți în dezvoltarea proiectului. Această misiune ambițioasă pe care ne-am asumat-o, este posibilă doar cu participarea întregii comunități. Pentru a reuși trebuie să colectăm jumătate de milion de euro, prin care vom oferi educație în domeniile viitorului pentru circa 80.000 de elevi și 2200 de profesori. Mizăm în continuare pe susținerea voastră, puteți contribui pe platforma www.twentytu.md.”

Părinții își doresc progrese în educație

Prin educație elevii își formează abilitățile pentru cariere de succes, iar școala este baza acesteia. Părinții sunt cei mai interesați ca elevii să beneficieze de o educație în pas cu timpul și de calitate. Iată de ce au decis să-și unească forțele pentru a schimba educația din Moldova.

Vadim Ciobanu, părinte: „Când eram elev nu am avut parte de un laborator, în care să putem face experimente la orele de chimie sau fizică. M-am gândit că mica mea contribuție ar putea aduce acum un beneficiu pentru viitoarele generații. Cursurile organizate în cadrul proiectului TwentyTu îi vor ajuta pe elevi să-și aleagă mai ușor o facultate sau o profesie, mai ales că vorbim despre domenii care vor fi foarte solicitate în viitor.”

Marin Prisăcru, părinte:Școala trebuie să-i pregătească pe copii pentru viață. Îmi amintesc că am învățat în școală un limbaj de programare, dar nu am învățat cum calculatorul ne poate face viața diferită. Cred că trebuie să le spunem copiilor despre tehnologiile emergente și cum acestea, posibil, vor schimba lumea în care ei vor trăi, când vor fi adulți. Să decidă singuri dacă vor fi consumatori sau protagoniști ai acestor tehnologii de viitor. Mizez că proiectul TwentyTu va fi o experiență de success, iar copiii se vor lăsa captivați de aceste domenii.”

Proiectul TwentyTu este susținut de oficiali din România

Despre transformarea educației din Moldova s-a auzit și peste hotarele țării. Oficiali din România au decis să constribuie financiar pentru a oferi elevilor din Moldova o instruire în domeniile viitorului. Printre ei se numără și Mihai-Cătălin Botez, deputat în Parlamentul de la București.

Mihai-Cătălin Botez, deputat din Parlamentul României: „Am donat pentru că mi-a plăcut ideea, dar și pentru că mi-a povestit despre proiect un prieten din Republica Moldova, pe care îl respect mult și în care am încredere. Îmi doresc să vă duceți obiectivele la îndeplinire. Aș mai opta pentru includerea în program și a disciplinelor cum ar fi: educația financiară, educația despre sănătate și educația civică, astfel încât copiii să deprindă aptitudini reale și utile pentru viață.”

Transparență totală

Colectarea a jumătate de milion de euro de la un număr mare de susținători presupune o responsabilitate și o presiune enormă în ceea ce privește administrarea fondurilor. De aceea, pe site-ul TwentyTu sunt disponibile în timp real toate intrările și ieșirile financiare – orice donație este vizibilă publicului, iar începând cu luna august vor putea fi urmărite și toate cheltuielile care vor fi efectuate pentru transformarea educației din Moldova. Interfața poate fi accesată la www.twentytu.md/transparenta.html 

Contribuie și tu la transformarea educației din Moldova pe www.twentytu.md!

Campania de colectare a fondurilor pentru dezvoltarea proiectului continuă, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 august 2018.

Menționăm că TwentyTu este proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. Cursurile din cadrul proiectului, precum antreprenorialul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin VR (realitate virtuală), inteligența emoțională, matematica interactivă ș.a. sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. Circa 80.000 de elevi vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. De asemenea, în cadrul proiectului 2200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

***

Tekwill este Centrul de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Misiunea sa este de a crea legătura necesară între ceea ce se studiază în programele de educație dedicate domeniului IT și necesitățile reale ale industriei. Centrul susține dezvoltrea talentelor locale în IT, transferul de cunoștințe, promovează o mai bună înțelegere și interesul față de sectorul tehnologic și încurajează crearea comunităților digitale din Moldova. Tekwill reprezintă un ecosistem complex, dotat cu resursele și tehnologiile necesare pentru ca oamenii să-și implementeze ideile, astfel sporind excelența în domeniile viitorului. Centrul a dezvoltat numeroase programe educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului. Tekwill a fost creat de Asociația Națională în domeniul TIC (ATIC), în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova, cu suportul USAID și al Guvernului Suediei. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile