Logo Realitatea.md

Șeful Secției Ginecologie a Institutului Mamei și Copilului și moașa principală au fost suspendați din funcție, iar directorul avertizat (VIDEO)

09 Ianuarie 2018, 13:47 // Stiri

Conducerea Institutului Mamei și Copilului a concediat și sancționat cu mustrare aspră mai mulți medici și surori medicale, precum și alți angajați ai Secției, care se fac vinovați direct de faptul că o pacientă a avortat într-o toaletă a instituției medicale.

Astfel, potrivit directului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, șeful Secției Ginecologiei și moașa principalpă au fost suspendați din funcție, iar asistenta medicală, care era în tură în acea zi s-a ales cu mustrare aspră. De asemenea, Secretarul de  Stat  al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a dispus avertizarea directorului Institutului Mamei și Copilului (IMC), Sergiu Gladon, pentru faptul că în instituția dată s-au admis astfel de încălcări grave.

„Îndemnăm pacienții să raporteze cazurile de neglijență făcute de medici. Ca să schimbăm sistemul, trebuie să schimbăm oamenii, ca să avem atitudine și compasiune față de pacient. Noi vrem să mergem pe calea corectă în efectuarea procedurilor medicale, cu respectarea bunului simț, a compasiunii, a eticii și deontologiei medicale. Cu regret constatăm că de cele întâmplate sse face vinovat și directorul instituției, de aceea voi dispune sancționarea prin avertizare a acestuia, pentru ca pe viitor să nu mai avem astfel de cazuri”, a conchis Boris Gîlca.

Potrivit medicului obstetrician-ginecolog și șeful Spitalului Clinic Municipal nr.1, Iurie Dondiuc, care a făcut parte din comisia, pentru ilucidarea tuturor circumstanțelor celor întâmplate, a menționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că în urma anchetei interne s-a stabilit că în realitate a fost un avort și nu o naștere, iar acest lucru a avut loc planificat.

„La examenul ultrasonografic făcut de către pacientă la spitalul raional s-a depistat anomalii de dezvoltare a fătului. Pacienta a fost redirecționată la IMC pentru confirmarea prezenței acestei anomalii și luarea unei decizii în continuare. Aici, a fost spitalizată, examinată și s-a adeverit  faptul că la făt se atestă malformații a organelor interne. Conform standartelor internaționale întreruperea sarcinii se face în asemenea cazuri doar cu acordul pacientei, ceea ce a fost efectuat -pacienta dându-și acordul. Ulterior, pacientei i s-a administrat unele medicamente, care duc la contracții puternice și provoacă unele senzații de cecesități fiziologice. Din aceste considerente, posibil femeia și a avortat în toaletă. Desigur acest lucru nu trebuia să se întâmple, deoarece medicii responsabili trebuiau să informeze pacienta despre simtomele și urmările administrării medicamentelor date”, a afirmat Dondiuc.

În același timp, Iurie Dondiuc, susține că procedura de avort durează uneori și mai mult de 24 de ore, iar pacienta trebuie monitorizată în tot acest timp, lucru, care nu s-a întâmplat.

La rândul său, director IMC, Sergiu Gladun, a declarat că ancheta internă a instituției a constat aceleși încălcări, ca și cea ministerială. „Au fost depistate  încălcări legate de etica și deontologia medicală și mai puțin cu lucrul curativ.  S-au depistat încălcări grave de regulament. Vom face în viitor un ordin de sancționare. Astfel,  sora principală, șeful ginocologie, asistenta medicală de gardă sunt pedepsiți cu eliberarea din funcție, iar cu mustrare aspră  sunt pedepsiți medicul de gardă obstetrician- ginecolog, care a fost de serviciu și directorul centrului perinatal”, a spus directorul IMC.

Realitatea.md amintește că la 3 ianuarie curent o femeie a publicat  într-un grup închis de pe una din rețelele de socializare cazul cum a avortat în toaleta instituției fără a primi ajutor din partea medicilor.

CITEȘTE ȘI:

TULBURĂTOR! Experiența unei femei care a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului din Chișinău

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă în cazul femeii care și-a născut copilul mort într-o toaletă la Institutul Mamei și Copilului

Angajații de la IMC, implicați în cazul pacientei care a născut fătul mort într-o toaletă a maternității, au fost suspendați din funcții

Cazul tinerei care a avortat în toaleta de la Institutul Mamei și Copilului, în vizorul oamenilor legii

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.3163%
USD USD 18.0329 0.4160%
RUB RUB 0.2785 0.0719%
RON RON 4.2187 0.4022%
UAH UAH 0.6843 -0.4510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile