Logo Realitatea.md

Emmanuel Macron și lupta cu ”ştirile false”: Un test pentru democrația franceză?

15 Ianuarie 2018, 12:47 // În lume

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a propus introducerea unei legi pentru interzicerea ştirilor false de pe Internet din timpul campaniei electorale din Franţa.

Acesta a declarat că îşi doreşte o nouă legislaţie pentru platformele online în perioada alegerilor, cu scopul de a “proteja democraţia”. În timpul discursului oferit jurnaliştilor la Palatul Elysee, Macron a afirmat că va prezenta această nouă lege în scurt timp, în încercarea de a combate răspândirea ştirilor false, despre care afirmă că sunt o ameninţare pentru democraţie. Acest plan însă atrage critici din partea avocaților mass-media, a experților etc. Ei spun că este imposibil să se impună și să pună în aplicare metode folosite de lideri autoritari, și nu de democrați. 

Xenia Fedorova, managerul şi redactorul şef al noului canal francez al RT (Russia Today), spune că decizia lui Macron ”ar putea fi doar începutul de cenzurare a libertății de exprimare”: ”Credem că este o situație foarte periculoasă”, a declarat Xenia Fedorova, pentru The Associated Press.

Un raport întocmit de senatorii democraţi americani, lansat săptămâna trecută, arată că Rusia s-a amestecat în treburile interne a 19 state europene. Marea Britanie, Franţa şi Germania se numără printre ţările care ar fi fost vizate de atacuri cibernetice, hărţuire pe Internet, dar se vorbeşte şi despre faptul că Moscova ar fi finanţat grupări extremiste.

În Ucraina şi Georgia, documentul raportează activităţi de dezinformare, corupţie, tentative de asasinat şi operaţiuni militare din partea Rusiei cu scopul de a destabiliza guvernele democratice.

Propria campanie a lui Macron a suferit anul trecut un mare atac cibernetic, deși guvernul a declarat mai târziu că nu a găsit nicio dovadă privind implicarea Rusiei.

Propaganda și dezinformarea nu sunt noi sau unice pentru Rusia. Istoricul Edward Tenner spune că știrile false sunt la fel de vechi ca și ”cireșul lui George Washington”, o legendă durabilă, dar neadevărată despre primul președinte american.

Vorbind la un eveniment dedicat presei organizat de Anul Nou, Macron a afirmat că va prezenta această nouă lege în scurt timp, în încercarea de a combate răspândirea ştirilor false, despre care afirmă că sunt o ameninţare pentru democraţie. Noua legislaţie pentru website-uri va include mai multă transparenţă despre conţinutul sponsorizat. Sub această nouă lege, website-urile sunt nevoite să spună cine le finanţează, iar suma de bani pentru conţinutul sponsorizat va fi limitată.

În legătură cu ştirile false din timpul campaniei eletorale, o acţiune legală de urgenţă va permite autorităţilor să elimine conţinutul sau chiar să blocheze website-ul, potrivit afirmaţiilor preşedintelui Emmanuel Macron. “Dacă vrem să protejăm democraţiile liberale, trebuie să fim puternici şi să avem reguli stricte”, a adăugat acesta.

Cel mai probabil, oficialul francez a făcut referire la RT, care ar fi favorizat candidatul de dreapta Marine Le Pen în alegerile din Franța de anul trecut și pe care mulți îl consideră un instrument al guvernului rus - și Sputnik, care a lansat un zvon în timpul campaniei prezidențiale franceze precum că Macron ar avea o aventură homosexuală. El a negat toate informațiile, dar nu a uitat.

La rândul său, Xenia Fedorova declară că acestea sunt acuzate pe nedrept. Vorbind de studiourile franceze strălucitoare ale RT de pe malurile râului Sena, ea spune că a încercat să obțină permisiunea de a deschide canalul în Franța, iar jurnaliștii ei sunt în mod obișnuit încuviințați de Palatul Elysee după ce Macron a acuzat anul trecut că RT și Sputnik au fost ”organe de influență și propagandă” ale Rusiei.

Acoperirea RT France pare, în general, similară cu alte rețele franceze, cu un accent puțin mai mare asupra violenței stradale și a migranților. Cea mai mare diferență: acoperirea sa extinsă asupra Siriei, care subliniază opiniile guvernelor ruse și siriene.

”RT înseamnă să dăm cuvântul, o platforma pentru diverse opinii, și eu personal cred că diversitatea vocii este absolut necesară pentru a avea o imagine de ansamblu”, a declarat Fedorova, care spune că RT va urmări îndeaproape planul lui Macron.

Organizația ”Reporteri fără Frontiere” de asemenea se arată îngrijorată de planul lui Macron. ”Nu ne opunem principiului unei legi împotriva știrilor false. Dar scopul este să puteți scrie o lege fără a pune în pericol libertatea de a dezvălui lucrurile”, a declarat șeful grupului, Christophe Deloire.

”Probabil democrațiile noastre trebuie să fie apărate în fața valului de știri false”, a spus el, dar nu prin ”căile pe care le utilizează țările despotice”.

În timp ce guvernul Franței își pregătește proiectul de lege, va fi studiată o lege germană care a intrat în vigoare în această lună, care se opune discursului de ură pe rețelele sociale.

”Singura soluție pe termen lung pentru problema știrilor false este un public mai sofisticat”, a spus Tenner.

Manipulatorii sofisticați vor găsi întotdeauna o cale în jurul oricăror reglementări care sunt în vigoare”.

Daniel Castro, vicepreședintele Fundației pentru Tehnologia Informașiei și Inovație (ITIF), subliniază o altă problemă: ”Oamenilor le plac știrile false. Își consolidează credința”.

Șeful afacerilor digitale ale guvernului Macron se arată lucid cu privire la provocări: ”Acesta este începutul dezbaterii. Nu vom merge prea repede”, a declarat Mounir Mahjoubi AP.

El insistă asupra faptului că guvernele nu ar trebui să rămână indiferente, în special în cazul alegerilor care vin în Italia, Rusia, Parlamentul European etc.

”Trebuie să punem această întrebare”, a spus el, și ”să lucrăm împreună la ceea ce se poate face”.

RT, cunoscut înainte ca Russia Today, a lansat la sfârșitul anului trecut un canal în limba franceză, la aproape şapte luni după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acuzat reţeaua că răspândeşte “propagandă înşelătoare”. Canalul RT în limba franceză este localizat în vestul Parisului şi urmează să angajeze 50 de jurnalişti. Lansarea a dispus de un buget de aproximativ 20 milioane de euro.

RT este deja prezent în Franţa prin intermediul unui website în limba franceză şi a canalului Youtube, care a publicat videoclipuri traduse sau subtitrate în franceză. Fedorova a insistat că reţeaua RT nu are o agendă mai ascunsă decât are oricare altă reţea globală finanţată de stat, precum BBC World, Al-Jazeera sau France 24.

Sursa: Washingtonpost.com 

Realitatea.md menționează că în Republica Moldova, legea anti-propaganda rusă a fost adoptată în Parlament pe 7 decembrie 2017, iar decretul de promulgare şi legea cu privire la completarea Codului audiovizualului au fost publicate pe 12 ianuarie în Monitorul Oficial și va intra în vigoare peste 30 de zile. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.3163%
USD USD 18.0329 0.4160%
RUB RUB 0.2785 0.0719%
RON RON 4.2187 0.4022%
UAH UAH 0.6843 -0.4510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile