Logo Realitatea.md

Epopeea șefiei ANI continuă. Victor Strătilă a publicat rezultatele poligrafului pe pagina sa de Facebook (DOC)

10 Octombrie 2017, 17:37 // Actualitate

Unul dintre candidații la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Victor Strătilă, susține că testul la poligraf pe care l-a trecut este unul „subiectiv, angajat politic și întocmit cu scopul de a tergiversa în continuare reformarea Sistemului Național de Integritate”. În acest sens, Victor Strătilă, a publicat pe pagina sa de Facebook ,raportul de cercetare a comportamentului simulat, prezentat ieri de Consiliul de Integritate al ANI, prin care s-a stabilit că nici unul din cei doi candidați nu au trecut testul.

Potrivit, raportului, la întrebarea adresată candidatului „dacă a primit vreodată foloase nejustificate cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, inclusiv în procuratură sau la ANI”, Victor Strătilă ar fi mințit cu o probabilitate de 97,7 %, și că răspunsul acestuia ar putea fi comparat cu răspunsul populației generale. La o altă întrebare, adresată și anume, „dacă ar fi votat aflându-se în conflict de interese în legătură cu subiectul discutat” , acesta la fel ar fi mințit în proporție de 95,2%. În raport se mai găsesc concluzii despre faptul că Victor Strătilă ar fi mințit asupra răspunsului 99,9%  și răspunsuri neconcludente.

Strătilă se arată nemulțumit de modul în care a procedat Consiliul de Integritate al ANI, susținând că aceștia au încălcat flagrat legea atunci când au anunțat rezultatele și nu le-au permis candidaților să repete proba poligrafului, precum prevede legea.

„Legea privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf), Nr.269 din 12.12.2008, persoana testată are dreptul să solicite efectuarea testării repetate de către același specialist poligrafolog sau de un altul în cazul dezacordului cu rezultatele testării. Astfel, fără să mi se ofere dreptul de a solicita testarea repetată sau să repet testul la un alt poligrafolog, Consiliul cu încălcarea legii citate a decis anunțarea unui alt concurs”, se arată în postarea sa.

Realitatea.md amintește că ANI a anunțat ieri că nici unul din cei doi candidați nu au trecut testul la poligraf și au demarat un alt concurs. Astfel, unul din participanți la concurs, Teodot Cârnaț, membru al CSM, și-a dat astăzi demisia din acest motiv, menționând că testul nu reflectă realitatea și că acesta ar fi fost coordonat din timp de către persoane terțe.

CITEȘTE ȘI: 

Rezultatele candidaților la șefia ANI, aprobate! Consiliul a anunțat un alt candidat pentru funcția de vicepreședinte (VIDEO)

Cei doi candidați la funcția de președinte al ANI au susținut și proba de interviu. Ce punctaj au acumulat (VIDEO)

(VIDEO) Rezultatele primei etape a concursului pentru funcția de președinte al ANI: Cine din candidați a acumulat punctajul maxim

Citeste tot despre: ANI, candidați, poligraf, raport, Strătilă
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4820 -0.1316%
USD USD 16.6691 0.1009%
RUB RUB 0.2936 -0.1361%
RON RON 4.4005 0.0114%
UAH UAH 0.6156 -0.1946%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile