Logo Realitatea.md

Eugen Vârlan - medicul rezident care a lăsat utilajele performante din capitală și s-a dedicat satelor din Rezina (VIDEO)

14 Februarie 2017, 08:10 // Societate

Tinerii în halate albe sunt o priveliște rară în satele Moldovei. Nu și în Rezina, unde Eugen Vârlan a acceptat să fie singurul medic de familie pentru cinci localități. A cucerit sătenii și sătenii pe el încă în perioada stagiului de rezidențiat. Este convins că omul sfințește locul și nu regretă o clipă că a renunțat la utilajele performante de la oraș, în schimbul celor cinci cabinete modeste de la sat, unde în fiecare dimineață îl așteaptă, răbdătoare, câteva zeci de inimi.

Embed:

Cu mașina spitalului raional din Rezina, tânărul medic de familie, Eugen Vârlan, se îndreptă spre satul Saharna Nouă. Localnicii știu că azi vine doctorul și au făcut coadă la punctul medical dis-de-dimineață.

„Vin, pacienţii mă aşteaptă. De obicei la noi sunt 30 de oameni pe zi. Îi primim cu mare drag până se termină ziua de lucru. Nu pleci acasă până nu-i primeşti pe toţi”, afirmă Eugen Vârlan.

Eugen Vârlan este așteptat cu nerăbdare nu doar în Saharna Nouă. Tânărul medic de familie este prima și singura salvare pentru oamenii din cinci localități. Are un orar bine stabilit, astfel încât fiecare dintre cei peste două mii de pacienți pe care îi are să beneficieze de asistența medicală cuvenită.

„Lunea plec în Saharna în vale, marţi miercuri aici, joi şi vineri plec în Lalova sau Țipova, Buciusca peste două săptămâni. Dacă este nevoie ceva de urgenţă atunci mă contactează pe mine, clarific situaţia şi îi ajut cu ce pot. În mod planic facem cum trebuie”.

În timp ce majoritatea tinerilor medici aleg performanţa la oraș, Eugen Vârlan, după absolvirea Universităţii de Medicină și Farmacie Nicolae Testimițeanu a ales să activeze într-un cabinet medical modest din sat. Totul a început acum doi ani, când la cererea Ministerului Sănătății, studentul Eugen Vârlan a venit în raionul Rezina, să facă stagiul de rezident. Profesionalismul, responsabilitatea și bunătatea lui Eugen Vârlan le-au căzut tronc la inima sătenilor. Nu l-au mai lăsat să plece.

„Noi ne bucurăm mult de dumnealui. El foarte bine se atârnă cu lumea. Auzisem chiar eu că nu o să se întoarcă aici, că vrea undeva în oraş, şi nu am putut răbda şi am sunat la şefa policlinicii şi am întrebat-o”.

Dragostea a fost reciprocă spune medicul. Nu doar el i-a cucerit pe săteni, dar și sătenii pe el.

„Mi-a plăcut. M-au primit oamenii bine, eu am fost îndulcit de faptul cum m-au primit, am venit şi a doua oară. Îi cunosc aproximativ pe toţi, îmi spun doctoraşul nostru, domnul Eugen şi domnul doctor”, povestește medicul.

Deși activează de numai doi ani, și este mult mai tânăr decât mulți dintre ei, Eugen Vârlan a căpătat respectul oamenilor din sat. Fiecare îl cunoaște și are un cuvânt de bine de spus despre el.

„E un medic excelent. Noi suntem mulţumiţi, sunt unii medici mai în vârstă mai cu practica dar nu lămuresc aşa cum ne lămureşte domnul Eugeniu. Noi am crezut că nu va mai veni, dar a dat dumnezeu şi a apărut. E o salvare ca noi nu aveam nici soră medicală până a veni dumnealui, nici medic”.

„Sunt bolnavă, am probleme cu inima, cu tensiunea, de când a venit domnul Eugen s-au făcut unele schimbări în medicamente. Mă simt foarte bine, sunt mulţumită. Uneori nopţile aveam convulsii, acum nu mai am, sunt mulţumită, nu-s cuvinte”.

Medicul de familie nu ar fi acceptat să se îngrijească de sănătatea oamenilor de la sat, dacă soția lui nu ar fi acceptat să-l urmeze. Medic pediatru de profesie, tânăra s-a angajat la spitalul raional din Rezina. Este aproape de jumătatea sa, iar asta contează mai mult decât aspirațiile profesioniste.

„Am făcut aşa cum a zis soţul, de la cel mai mic nivel să ne ridicăm mai sus. În calitate de soţ este şi mai bun decât medic, suntem deja cinci ani împreună şi oricum suntem fericiţi ca în prima zi când ne-am cunoscut”, a declarat Olesea Vârlan, soția medicului.

Tinerii soți stau cu chirie într-un apartament în orașul Rezina. Muncesc din greu și peste program. Medicul de familie mai face și gărzi de noapte la Spitalul Raional alături de soția să. Chiar și așa, salariul pe care-l primesc le asigură doar strictul necesar. Soții Vârlan nu regretă însă că au ales să salveze vieți în sat. În ochii lor tineri se citește entuziasmul și dorința de a schimba lucrurile.

„Eu pot spune aşa, dar el niciodată. Soţul meu e aşa o persoană care niciodată nu regreta pentru ceea ce a făcut sau a ales, el mereu este entuziasmat şi îmi spune asta e cea mai bună profesie, mai ales medicina de familie. Aici ai diferiţi pacienţi, gravide, copii”.

Medicii tineri sunt o priveliște rară în spitalele din raioane. Rezina, la fel ca și alte regiuni, se confruntă cu o lipsă de specialiști, iată de ce, administrația spitalului raional încearcă să-i țină aproape pe soții Vârlan. Luptă pentru un apartament social pentru tineri, îi trimite la stagii de perfecționare.

L-a plecare l-am întrebat pe Eugen Vârlan despre planurile de viitor. Nu ne-a vorbit despre dorința de a pleca undeva departe, de a activa în spitale de ultimă generație, dar spune că vrea să se perfecționeze, astfel încât pacienții lui să beneficieze de cea mai bună asistență medicală.

„Vreau cât mai mult să învăţ ca să îmi perfecţionez capacităţile mele, vreau să capăt de la profesia mea cât mai mult, când va veni un pacient primar să nu mai trebuiască să îl trimit la un specialist de ramura îngustă, dar tratamentul pe care îl voi acorda să fie strict pentru el. În medicina este un principiu, nu dăuna şi asta pentru mine este un principiu. Perfecţionarea este mama cunoştinţelor şi eu asta vreau să fac”.

Doctorul de la Rezina spune că așa cum e și firesc, reușitele merg mână-n mână cu greutățile, iar uneori și cu dezamăgirile. Recunoaște că uneori este tentat să plece, mai ales atunci când chipul său tânăr îmbrăcat în halat alb trezește scepticism pe fața pacienților. De fiecare dată când a vrut să lase totul baltă și să plece, a renunțat. Își conștientizează misiunea și știe că nu are dreptul să dezamăgească cele câteva zeci de inimi care îl aşteaptă cu răbdare în fiecare dimineața, la unul dintre cele cinci cabinete medicale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4418 -1.8463%
USD USD 16.7682 0.1015%
RUB RUB 0.2674 -0.7055%
RON RON 4.1707 -1.7410%
UAH UAH 0.6374 -0.2348%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile