Logo Realitatea.md

Ex-ministrul Justiției, Vitalie Pârlog, ales într-o funcție importantă la INTERPOL! Acesta va fi unul dintre cei 7 membri ai Comisiei de Control al Fișierelor

14 Noiembrie 2016, 17:07 // Actualitate

Fostul ministru al Justiției, Vitalie Pârlog, a fost ales în calitate de membru al Comisiei de Control al Fișierelor (CCF) din cadrul Interpol. Astfel, acesta a devenit unul dintre cei șapte membri ai CCF, din diferite țări, aleși pe un mandat cu o durată de cinci ani și va face parte din Colegiul de Contestări. 

Foto: IPN

Solicitat de Realitatea.md, Vitalie Pârlog ne-a comunicat faptul că candidatură sa a fost înaintată de Republica Moldova pentru trei funcții în cadrul Interpol. Până a ajunge la interviu, a parcurs mai multe etape din cadrul unei proceduri de lungă durată, iar recent, în cadrul Adunării Generale a Interpol, a fost ales în prima poziție la care a candidat, acumulând un număr maxim de voturi din partea membrilor Adunării. 

„Această Comisie este ca o instanță de judecată a Interpol și are capacitatea de a analiza plângerile care parvin către instituție, facilitează și monitorizează schimbul de informații între țările membre, efectuează controlul aleatoriu asupra fișierelor ș.a.”, explică Vitalie Pârlog. Potrivit lui, în cadrul Comisiei activează două colegii: Colegiul de contestări și Colegiul de control și consultație. Vitalie Pârlog va face parte din primul Colegiu.

Totuși, fostul ministru al Justiției susține că nu va pleca din Republica Moldova pe perioada exercitării mandatului său de membru al CCF: „Întrunirile Comisiei au loc, de obicei, la sediul central al Interpol din orașul Lyon, Franța, însă pot fi convocate în orice parte a lumii. Dacă anterior acestea se întruneau în medie de 3-4 ori pe an, acum membrii Comisiei se întrunesc la fiecare solicitare”, spune Vitalie Pârlog. 

Mandatul acestuia de membru al CCF începe în luna martie 2017. În scurt timp, membrii se vor întruni și vor alege președintele Comisiei. Alături de Republica Moldova, reprezentată de către Vitalie Pârlog, din CCF a Interpol mai fac parte Franța, Angola, Algeria, Finlanda, Argentina și Federația Rusă.

Vitalie Pârlog are 42 de ani și este de profesie jurist specializat în Drept internațional. Pe parcursul carierei sale el a fost reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la CEDO, membru al Comitetului Director pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, membru al Comisiei Europene pentru Eficacitatea Justiției a Consiliului Europei, membru al Comitetului de Experți pentru ameliorarea procedurilor de protecție a drepturilor omului din cadrul CDDH al Consiliului Europei, conducător al delegației moldave la Comitetul European pentru problemele penale al Consiliului Europei ș.a.

El a activat în mai multe funcții la Ministerul Justiției, iar în anul 2006 a fost numit în fruntea Ministerului. Totodată, în perioada 14-25 septembrie 2009, Vitalie Pârlog a deținut și interimatul funcției de prim-ministru al țării. 

Menționăm că Interpol este o organizație de cooperare internațională a forțelor de poliției din care fac parte 190 de state ale lumii. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 0.0000%
USD USD 17.6396 0.0000%
RUB RUB 0.2751 0.0000%
RON RON 4.1166 0.0000%
UAH UAH 0.7178 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile