Logo Realitatea.md

Ex-președintele raionului Criuleni, Andriuță și administratorul „Edilitate Criuleni” vor răspunde în fața instanței pentru abuz de serviciu

30 August 2017, 09:17 // Societate

Cauza penală intentată pe numele fostului președinte al raionului Criuleni și a administratorului întreprinderii municipale „Edilitatea Criuleni” a fost finalizată, iar dosarul, expediat în instanța de judecată. Foștii funcționari sunt acuzați de abuz de serviciu soldat cu prejudicierea intereselor publice în proporții considerabile. Dacă vina le va demonstrată, ei riscă detenție până la șase ani.

Foto: Iurie Andriuță, ex-președinte al raionului Criuleni; sursa: CIJM

Potrivit procurorilor, în intervalul iulie 2015 - aprilie 2017, inculpatul, care exercita funcţia de Preşedinte al raionului Criuleni, a solicitat tuturor conducătorilor instituţiilor de învăţământ din unitatea administrativă ca lucrările ulterioare să fie efectuate prin intermediul întreprinderii municipale ”Edilitate Criuleni”, fondată de către Consiliul raional.

Andriuță se implica în alocarea de resurse financiare instituţiilor subordonate Consiliului raional pentru publicarea anunţurilor cu privire la organizarea unor proceduri de achiziţie a lucrărilor de reparaţii şi construcţii prin oferta cererilor de preţ. Câştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie au fost desemnată firma „Crioleal-Com”, condusă de fiul preşedintelui Consiliului (anterior condusă şi fondată de însuşi preşedintele raionului) şi Î.M. ”Edilitate Criuleni” şi SRL ,,Rioli” - condusă şi controlată de şeful Întreprinderii municipale.

Prin urmare, acţionând de comun acord şi în înţelegere prealabilă, prin intermediul ÎM ”Edilitate Criuleni” inculpaţii au executat lucrări de construcţii şi reparaţii la obiectivele instituţiilor subordonate Consiliului raional Criuleni, cu exagerări la volumul şi costul lucrărilor. În total, potrivit estimărilor efectuate de specialiştii Inspecţiei de Stat în Construcţii, prin aceste acţiuni ilicite, interesele publice au fost prejudiciate cu 252 mii de lei.

Fostul Preşedinte al raionului şi-a recunoscut vina și a încheiat cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Amintim că Iurie Andriuță a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție la finele lunii aprilie 2017

Astfel, inculpații riscă fie o amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale, fie închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. 

Vezi și:

Detalii despre cazurile de corupție cu implicarea autorităților din raionul Criuleni (VIDEO)

Raionul Criuleni are un nou președinte, după ce fostul lider a fost plasat în arest de CNA

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7423 0.3843%
USD USD 16.9790 -0.3790%
RUB RUB 0.3005 -0.2986%
RON RON 4.4594 0.0718%
UAH UAH 0.5936 -0.5695%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile