Logo Realitatea.md

EXCLUSIV! Iurie Leancă: L-am susţinut pe domnul Gaburici, dar nu-l voi vota în Parlament împreună cu comuniştii

13 Februarie 2015, 22:01 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Premierul în exerciţiu Iurie Leancă, totodată prim-vicepreşedinte al PLDM, a votat pentru înaintarea lui Chiril Gaburici la funcţia de premier, dar asta nu înseamnă că va vota şi în Parlament pentru candidatura acestuia. Asta deoarece, potrivit lui Leancă, el îşi va da votul pentru viitorul Cabinet de miniştri doar în cazul formării unei coaliţii proeuropene stabile în formatul PL-PLDM-PDM.

După anunţul oficial al liderului PLDM, Vlad Filat, precum că omul de afaceri Chiril Gaburici este noul candidat al formaţiunii la funcţia de prim-ministru, Iurie Leancă a declarat în exclusivitate pentru Realitatea.md că într-adevăr s-a discutat această candidatură şi a confirmat că şi-a dat votul în interiorul partidului.

„L-am susţinut pe domnul Gaburici, îl cunosc, îl apreciez, îi cunosc calităţile, dar asta nu înseamnă că s-a schimbat poziţia mea pe care am enunţat-o în repetate rânduri. Eu îmi voi da votul pentru un următor Guvern doar în condiţia în care acest Guvern va reprezenta o majoritate din trei partide proeuropene. O majoritate stabilă, funcţională, care va permite Guvernului şi guvernării în ansamblu să promoveze reformele necesare, să promoveze politica internă şi externă într-o manieră coerentă, să lupte cu corupţia, şi aşa mai departe. Dacă aceste condiţii nu vor fi întrunite, atunci eu nu-mi voi da votul pentru viitorul Guvern”, a spus premierul în exerciţiu.

Iurie Leancă a precizat că problema nu este în cadidat, ci în susţinerea politică a acestuia. „Îmi doresc să fie creată o majoritate stabilă, funcţională şi proeuropeană. Nu este vorba de faptul că pot sau nu pot să devin eu prim-ministru. L-am susţinut pe domnul Gaburici pe acest motiv. Pentru că cel mai important este un Guvern, să fie o majoritate funcţională. În lipsa unei majorităţi funcţionale, nu-mi dau seama cum Moldova ar putea să se mişte înainte. Nu-mi dau seama cum aşteptările oamenilor ar putea fi îndeplinite”, a mai opinat premierul.

Potrivit lui Leancă, în cadrul Biroului Politic al PLDM nu s-a discutat cu votul căror partide urmează ar fi învestit noul Cabinet de miniştri, dar şi-a exprimat speranţa că aceştia vor fi liberalii, nu comuniştii. „Luni-marţi vom vedea. Sunt discuţii, se poartă aceste negocieri, se formează această coaliţie pe care am insistat sau nu. În cazul în care nu există subiect de discuţii, asta înseamnă că Guvernul va fi votat de PLDM-PD şi cu susţinerea deschisă a comuniştilor. Votul meu nu va fi dat în acelaşi timp cu votul comuniştilor”, a precizat prim-vicepreşedintele liberal-democrat.

Întrebat dacă va participa la consultările de mâine între preşedintele Nicolae Timofti şi fracţiunea PLDM, Iurie Leancă a spus că nu intenţionează să meargă la această întrevedere, dar a refuzat să precizeze dacă a fost invitat sau nu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile