Logo Realitatea.md

EXCLUSIV! Un elicopter care aparține unei companii din Moldova, capturat de talibani în Afganistan: Sunt morți și ostatici

24 Noiembrie 2015, 20:34 // Actualitate

UPDATE: 22:30 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Moldova, Ana Taban: "Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară. Despre acțiunile întreprinse opinia publică va fi informată ulterior".

UPDATE: 22:20 Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a declarat la Realitatea TV că ministerul nu a putut lua legatura cu reprezentanții companiei Valan International Cargo Charter, aceștia nu au raspuns la telefon: "Știm că unul dintre conducatorii acestei companii era plecat, probabil în Afganistan. Mâine vom discuta la Guvern această situație".

UPDATE: 22.00 - Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atac și spun că au luat ostatici.

UPDATE: 21:30 - "Trei persoane au fost ucise și alte 16 sunt capturate de talibani", a declarat Rahmatullah Turkistani, un membru al consiliului provincial din Faryab, citat de news.yahoo.com.

UPDATE: 21:20 - Informația de mai jos a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Aganistan, Dawlat Waziri, refuzând să ofere mai multe detalii. Totodată, un ofițer de armată, care și-a păstrat anonimatul, a declarat că aeronava civilă a fost contractată pentru a transporta personalul armatei. El a spus că, după ce a aterizat, insurgenții talibani au intervenit la locul incidentului cu focuri de armă, după care au recurs la luarea ostaticilor. Ulterior, ei au dat foc elicopterului, a adăugat sursa. 

UPDATE 21:05 - Reuters scrie, cu referire la declarațiile poliției locale, că elicopterul a căzut, însă nu este clar de ce s-a prăbușit. Insurgenții talibani au capturat soldații afgani după ce elicopterul s-a prăbușit pe teritoriul aflat sub controlul militanților.

UPDATE 21.00 - Trei persoane au murit. Printre acestea, un moldovean.

UPDATE 20:55 - Compania "Valan International Cargo Charter" este specializată în organizarea traficului aerian, prestarea serviciilor de transport aerian pentru mărfuri și călători, asistența tehnică și reparația navelor aeriene. Compania operează cu aeronave de tip Mi-8 MTV-1 și AN-26-100. A paricipat la mai mule misiuni internaţionale, inclusiv în Afganistan și Irak, efectuând totodată zboruri sub egida ONU.

UPDATE 20:50 - Elicopterul aparține companiei "VALAN ICC" (Valan International Cargo Charter). Aceasta are un contract prin care asigură cu transport aerian armata din Afganistan.

UPDATE 20:40 - Militarii din Afganistan au fost luați prizonieri.

20:34 -  Un elicopter de model Mi-8 MTV1 care aparține unei companii moldovenești a fost capturat azi în Afganistan de către rebelii talibani. Acesta a fost capturat după o aterizare forțată. Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toti cetățeni moldoveni și alți 18 pasageri militari din Afganistan.  

Incidentul a avut loc în provincia Faryab, o regiune aflată sub controlul talibanilor. Potrivit surselor Realitatea.md, există morți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5146 0.0000%
USD USD 17.4964 0.0000%
RUB RUB 0.2635 0.0000%
RON RON 4.1313 0.0000%
UAH UAH 0.6937 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile