Logo Realitatea.md

EXCLUSIV! Cine sunt cei trei diplomați ruși expulzați de autoritățile din R. Moldova

27 Martie 2018, 17:03 // Actualitate

Trei diplomați ai Ambasadei Rusiei de la Chişinău au fost declarați persona non-grata şi obligaţi să părăsească teritoriul ţării noastre într-o săptămână. Despre aceasta a anunțat Ministerului de Externe, după ce l-a convocat astăzi pe Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin.

Potrivit surselor Realitatea.md, cei trei diplomați expulzați de către autoritățile moldovenești sunt - Pakhmutov, Anderjanov și Ignatenko. 

Menționăm că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene i-a adus la cunoştinţă lui Farit Muhametshin conţinutul Notei Verbale, prin care cei trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de șapte zile.

Astfel, decizia autorităților Republicii Moldova vine drept solidaritate cu Marea Britanie și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.

Realitatea.md amintește că mai multe state membre ale Uniunii Europene, Ucraina și Canada au anunţat expulzarea unor diplomaţi ruşi drept gest de solidaritate cu Marea Britanie, după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

Franța a anunțat că va expulza patru diplomați, Germania-4, Polonia-4, Cehia-3, Lituania-3, Olanda-2, Danemarca-2, Italia-2, Estonia-1, Croația-1, Finlanda-1, Letonia-1, România -1. Și Ucraina s-a aliat deciziilor statelor europene și a declarat că va expulza 13 diplomați ruși, iar Canada patru.

Totodată, SUA, a informat că a luat decizia de a expulza 60 de diplomați ruși ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, atribuit Rusiei. 

De asemenea, amintim că în vara anului 2017, Republica Moldova a expulzat 5 diplomați ruși, toți făcând parte din rețeaua spionajului militar rus pe direcția Republica Moldova - Ucraina - România – UE, unul dintre care era ofițerul de legătură a lui Bolboceanu. De rând cu expulzarea celor cinci spioni cu acoperire diplomatică, practic a fost anihilată o rețea de zeci de surse aflate la legătură, distructurate planurile de destabilizare a situației social-politice din țară, inclusiv de penetrare a instituțiilor statului cu tehnică specială.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5373 -0.5513%
USD USD 17.1674 0.2312%
RUB RUB 0.2571 0.8631%
RON RON 4.1699 -0.7048%
UAH UAH 0.6135 0.3599%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile