Logo Realitatea.md

EXCLUSIV! Constantin Popușoi, căutat în dosarul „Platon”, se afla până ieri la Poiana Brașov. După apariția știrilor - s-a făcut nevăzut

07 Ianuarie 2017, 14:52 // Actualitate

Partenerul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și coautor al „spălării banilor” furați din cele trei bănci lichidate, Constantin Popușoi, a fost văzut ieri în Poiana Brașov din România, iar după apariția știrilor precum că este dat în căutare internațională, pe numele său fiind eliberat și mandat de arest, acesta s-a făcut nevăzut. Cel puțin asta reiese dintr-un mesaj expediat pe adresa redacției Realitatea.md.

colaj: realitatea.md

Potrivit surselor Realitatea.md, afaceristul Constantin Popușoi era cazat în „Ana Hotels Sport” din stațiunea montană Poiana Brașov din România.

Reporterul Realitatea.md a încercat să confirme locul aflării afaceristului moldovean, efectuând un apel telefonic la recepția hotelului. Astfel, sub pretextul că sună o persoană apropiată al lui Constantin Popușoi, care nu-l poate găsi la telefonul mobil, reprezentanții hotelului au confirmat că acesta, într-adevăr, era cazat împreună „cu familia”, însă astăzi dimineață a plecat.

Realitatea.md amintește că Constantin Popușoi este autorul unor scheme prin intermediul cărora controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a „spălat” banii furați din cele trei bănci lichidate. Acesta este un cunoscut administrator al afacerilor cu petrol în Republica Moldova, România, Georgia, Ucraina și alte state din Estul Europei.

Recent, pe numele lui Popușoi a fost elierat mandat de arest și a fost dat în căutare internațională.

Schemele în care este deschisă ”spălătoria” au fost descrise într-o notă, care a fost expediată pe adresa redacției Deschide.md, însoțită de mai multe documente. Redacția a încercat să afle detalii pentru a se asigura de veridicitatea informațiilor, ca într-un final să afle că, de fapt, Popușoi figurează în dosarul Platon și că recent acesta a fost dat în căutare internațională la solicitarea procurorilor anticorupție. Ultimele rezultate pe care le afișează motoarele de căutare îl prezintă pe Popușoi drept directorul general al Rompetrol în Georgia.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru sursa citată că, într-adevăr, Constantin Popușoi figurează în dosarul lui Platon pentru coautorat la spălarea banilor, exprimat prin dobândirea și utilizarea bunurilor, știind cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. 

Morari a mai spus că pagubele înregistrate în urma activității lui Popușoi se ridică la circa 3 milioane de dolari. Recent, procurorii au cerut mandat de arest pe numele lui, acesta fiind dat ulterior în căutare internațională.

Atât a putut declara Viorel Morari. Șeful PA a refuzat să comenteze sau să confirme alte detalii, invocând secretul anchetei. Procurorul nu a putut confirma nici măcar dacă banii furați de Platon au fost ”legalizați” prin companii de comercializare a petrolului lansate pe piața din estul Ucrainei. Or anume acesta este schema descrisă în documentul la care am făcut referire mai sus.

„Noi știm că Popușoi activează domeniul comercializării produselor petroliere”, a conchis laconic Morari. 

În document este prezenată schema scoaterii banilor furaţi de Platon și Popuşoi arăta în felul următor: Platon, având influenţă asupra băncilor moldoveneşti, în baza unor contracte fictive cu firme-fantomă, la fel de fictive (între altele, e amintită compania denumită Ancor Geteway), scoate banii din bănci. Ulterior, Constantin Popuşoi înregistrează pe numele unor persoane interpuse zeci de companii în zonele off-shore din Belize, America de Sud, Marea Britanie ş.a. Printre ele: INTERCHEM ENTERPRISE LTD (propietarul nominal, cetăţeanul Moldovei, Alina Reznicenko), GREXTON SUPPORT LP (proprietarul nominal, cetăţeanul Moldovei, Oxana Reva).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1711 0.0997%
USD USD 16.5181 0.2476%
RUB RUB 0.2681 1.0554%
RON RON 4.3347 0.1942%
UAH UAH 0.6287 -0.3329%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile