Logo Realitatea.md

EXCLUSIV! Filip retrage paza de stat lui Lupu și Voronin (doc)

12 Aprilie 2017, 14:17 // Actualitate
// Autor:  
Irina Luca

Fostul președinte al Parlamentului, democratul Marian Lupu, dar și fostul președinte al țării, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, au rămas fără pază de stat. Asta după ce prim-ministrul Pavel Filip a semnat o dispoziție privind ”încetarea măsurilor de securitate în privința dlui Vladimir Voronin, ex-președinte al R. Moldova și a dlui Lupu Marian, ex-președinte al Parlamentului”. 

Astfel, începând de astăzi, 12 aprilie 2017, Marian Lupu și Vladimir Voronin nu vor mai beneficia de pază din partea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Menționăm că în total, 15 persoane au avut grijă de securitatea celor doi deputați la domiciliul acestora, dintre care o persoană asigura protecția și securitatea lui Marian Lupu în timpul deplasărilor, iar patru – lui Vladimir Voronin.  

Realitatea.md amintește că fostul șef al statului, Nicolae Timofti, a dispus anterior prelungirea termenului de asigurare cu pază de către ofițerii SPPS pentru liderul PCRM, Vladimir Voronin. Acest lucru s-ar fi întâmplat la solicitarea SPPS. Ulterior, Realitatea.md a aflat care este adevăratul motiv al oferirii pazei pentru Vladimir Voronin. Potrivit surselor din cadrul SPPS, Nicolae Timofti a dispus asigurarea pazei lui Voronin, la pachet cu acordarea pazei de stat pentru fostul premier, Vlad Filat, dar și fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, termenul de asigurare cu pază cărora expiraseră la acea vreme.

Totodată, amintim că după ce i-a fost prelungit termenul de asigurare cu pază de stat, fostul președinte al țării Vladimir Voronin a refuzat acest lucru. Atunci, el a emis o declarație prin care a anunțat că ”în comparație cu Vlad Filat și Marian Lupu, care s-ar teme de popor, securitatea sa este în afara oricărui pericol”. 

Potrivit legii cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, președintele Parlamentului beneficiază de pază de stat un an după expirarea mandatului, iar șeful statului - patru ani. Acest termen pentru Lupu a expirat în anul 2014, iar pentru Voronin - în 2013.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4404 -0.3802%
USD USD 17.5494 0.3029%
RUB RUB 0.2654 0.7211%
RON RON 4.1118 -0.4720%
UAH UAH 0.6979 0.6054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile