Logo Realitatea.md

Experiment: Cum un tânăr poate să reziste o lună cu pensia medie din Moldova

14 Iulie 2018, 08:15 // Life

60plus a decis să facă un experiment: cum un tânăr poate să trăiască o lună cu pensia unui bătrân din Moldova. Timp de o lună, o tânără a trăit în total cu 1527 de lei. Cum s-a descurcat şi ce a învăţat din această experienţă – citiţi mai jos. 

Bugetul pentru o lună este 1527 de lei – pensia medie în Moldova. Cu acești bani, Cristina trebuie să se descurce o lună: să plătească serviciile comunale și să trăiască 30 de zile

Săptămâna I
„Ce experiment interesant, ce provocare!"

Înainte de experiment, în casă aveam cele necesare. Dintre produse alimentare aveam cartofi, hrișcă, orez, carne, brânzeturi. Aveam și săpun, șampon, balsam, detergent. De aceea, prima săptămână a fost relativ ușoară. 

Am gătit orez cu ciuperci și carne în prima zi. A doua zi am gătit cartofi. La birou, colegii mi-au oferit o portocală. 

În cea de-a treia zi am cumpărat brânză și alune și am mâncat la serviciu. Pentru acestea am plătit 20 de lei. Iar acasă, am făcut o zeamă, din carnea din frigider. Pentru că nu am reușit să gătesc, joi și vineri, am mâncat câte o plăcintă și o chiflă, cumpărate de la chioșcul de la colț și câte o cafea de zece lei. Astfel în aceste două zile am cheltuit 60 de lei. 

Sâmbătă am gătit acasă macaroane, iar la desert mi-am luat și două prăjiturele. 

Duminică am mâncat pilaf. Iar spre seară mi-am permis desert: o banană și o înghețată dintre cele mai ieftine.

Concluzii:

După regimul pe care l-am avut în prima săptămână, am reușit să slăbesc două kilograme.

Săptămâna II
„Aveți ceva de ronțăit?"

Cea de-a doua săptămână nu a fost la fel de ușoară. Proviziile din frigider s-au cam terminat. 

Entuziasmul meu de a continua experimentul era tot mai mic. Îmi lipseau ieșirile în oraș cu prietenii, pe care nu puteam să mi le permit din cauza că nu aveam bani. 

Luni mi-am dat seama că am rămas fără detergent de rufe. În magazin am căutat cel mai ieftin detergent, pentru care am plătit 15 lei. Tot atunci am cumpărat și ouă. 

Marți am cumpărat jumătate de kg de piept de pui, pentru care am plătit 33 de lei. Astfel în următoarele zile mi-am mai „diversificat" alimentația: omletă cu piept de pui, piept de pui copt cu hrișcă. 

Miercuri am ajuns la piață după roșii și castraveți. M-am uitat la prețuri și am rugat vânzătorii să nu-mi pună mai mult de 1 kg, ca să-mi ajungă bani. 

Joi a venit în vizită mama. Astfel, timp de trei zile am avut mâncare gătită din produse de casă. 

Sâmbătă am ieșit în oraș cu câțiva prieteni, care au fost atât de amabili încât au plătit ei nota. Altfel, trebuia să plătesc cam vreo 150 de lei. 

Duminică am fost din nou la piață. Mi s-a făcut poftă de cireșe și caise. Am mai luat puțină brânză de oi și piept de pui. Am cheltuit 100 de lei – banii pe care i-am economisit vineri, sâmbătă și, respectiv, partea de bani pentru ziua de duminică. 

Concluzii:

Săptămâna aceasta am ajuns la piață după produse mai ieftine, dar nu am simțit o mare diferență de preț. 

Cam peste tot pe unde mergeam, mă uitam discret dacă oamenii au ceva de ronțăit. 

Am mers în vizite la prieteni, care mă invitau să mănânc la ei. 

Săptămâna III
„Oare cât mai rezist?!"

În cea de treia săptămână eram deja epuizată, în special fizic. Și în această săptămână am gătit acasă și am mers pe jos. Când îmi era poftă să ciugulesc ceva, găseam gustări în bolul de la birou. Dar mă simțeam stânjenită că eu mănânc, de exemplu, câte 7 prăjituri, dar nu cumpăr nimic. În cea de-a treia săptămână mi-era tot mai des poftă de ceva dulce. 

Colegii de la birou m-au servit de câteva ori cu chifle și eu le-am acceptat cu plăcere. 

Mi s-a terminat şi șamponul. L-am cumpărat pe cel mai ieftin – 27 de lei. Am decis să renunț la balsam. Din această cauză mi-a fost foarte greu să-mi pieptăn părul. 

În timpul experimentului mi-am făcut și manichiura, pentru care am plătit 200 de lei. Acesta nu a fost un moft, mai degrabă o necesitate. Întrucât munca mea presupune comunicare cu diverse persoane, manichiura trebuie să fie îngrijită. 

O altă surpriză – m-am pomenit fără săpun și fără sare în casă. Și, la drept vorbind, chiar nu mă așteptam ca sarea să se termine. Pentru săpun am plătit 32 de lei, iar sarea a costat 6 lei. 

În această săptămână mi s-a făcut poftă de fastfood și de prăjituri. De exemplu, într-una din zile am cumpărat un mcpuișor pentru care am plătit 15 lei. Da, pare o neghiobie. Și probabil că nimeni nu ar da bani pe aşa ceva când are un buget limitat. 

Am cumpărat și mere, pentru care am plătit 34 de lei. În ziua aceea am mâncat numai mere. 

La mijlocul celei de-a treia săptămâni, mi s-au întins mușchii de la gambă. Totul s-a întâmplat de la mult efort fizic și alimentație săracă în vitamine. Am fost la urgență. Medicul mi-a zis că am făcut „mitoză la mușchii gambei stângi". Am fost nevoită să iau medicamente, unguente și tifon elastic. Am plătit 400 de lei – bani pe care i-am împrumutat de la niște prieteni. După asta mi-am cumpărat produse alimentare bogate în vitamine, pentru care am plătit 60 de lei. 

În zilele următoare nu am fost în stare să mai merg pe jos. De aceea, am mers la serviciu cu microbuzul, pentru care am cheltuit în total 12 lei. 

Am rezistat cu chefir, plăcinte, chifle, orez și hrișcă până la începutul celei de-a patra săptămâni și am renunţat la experiment. 

Concluzii:

După această săptămână, am încetat experimentul pentru că m-am simțit epuizată atât moral, cât și fizic. 

Am fost nevoită să împrumut bani pentru a-mi cumpăra anumite medicamente și pentru a-mi face procedurile de îngrijire. 

Concluziile finale le găsiți pe 60plus.md. 

Citeste tot despre: 60plus, experiment, pensie
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile