Logo Realitatea.md

EXPERIMENT social în centrul capitalei: Trotuarele, impracticabile pentru deplasarea în cărucioare, iar rampele de acces sunt doar de ochii lumii (VIDEO)

20 Iulie 2016, 14:06 // Societate

Să circuli pe trotuarele din Chișinău într-un scaun cu rotile sau cu un cărucior pentru copii este o adevărată încercare. Au simțit-o pe propria piele câțiva consilieri municipali din fracțiunea PPEM, care au urcat în scaune cu rotile și s-au deplasat un cartier distanță de la clădirea Primăriei, alături de câteva persoane cu dificultăți locomotorii, încercând să testeze accesibilitatea trotuarelor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sau părinți cu copii mici. 

„La Consiliul Municipal s-au adresat mai mulți părinți cu cărucioare și toți spun că trotuarele din oraș sunt inaccesibile”, a spus consilierul Victor Lutenco, menționând că alături de colegii său din fracțiune vor să încerce pe propria piele cum este să circuli într-un scaun cu rotile. 

La intersecția străzilor V. Milce și V. Pârcălab aceștia au întâmpinat primele dificultăți. După ce au traversat strada, aceștia nu au putut să urce pe trotuar, or, bordura este prea înaltă. În aceste condiții, ei au fost nevoiți să ceară ajutorul unui trecător pentru a putea fi ridicat pe trotuar, iar unii dintre ei au mers pe carosabil, punându-și viața în pericol.

Unul dintre participații la acțiune, care se deplasează permanent în scaun cu rotile, le-a spus aleșilor locali că aceasta este o situație obișnuită pentru el și că în fiecare zi întâmpină astfel de dificultăți, fiind nevoit să găsească alternative de a traversa strada.

Manifestanții au mers și la o instituție medicală din apropiere, pentru a vedea dacă există o rampă de acces și cât de comodă este ea: „Aceasta nu este o rampă ci o bucată de fier pusă de ochii lumii”, a spus Victor Lutenco, după o încercare nereușită de a urca scările în cărucior. 

Irina Revin, președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova susține că nu doar persoanele care se deplasează în scaune cu rotile întâmpină dificultăți de deplsarea prin oraș și urcarea scărilor în instituțiile publice, ci și persoanele care sunt parțial sau/și temporar imobile și se deplasează în cârje, care de asemenea sunt nevoite să apeleze la ajutorul trecătorilor. 

Azi, fracțiunea PPEM din CMC a organizat consultări publice la acest subiect. În acest context, Victor Luteanco a menționat că în Bugetul municipal pentru 2016 sunt prevăzute 5 milioane de lei pentru îmbunătățirea infrastructurii publice din capitală. 

La sfârșitul lunii iunie, zeci de mămici din Chișinău, săturate de trotuarele impracticabile din Chișinău, au depus o petiție la Primărie, semnată de peste 2000 de persoane, prin care cer să fie reparate trotuarele din oraș.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile