Logo Realitatea.md

Experți în probleme de sănătate publică: „Numărul bolnavilor gravi cu COVID-19 va crește în următoarele luni în Republica Moldova”

23 Septembrie 2020, 17:45 // Societate

Situația epidemiologică din țară indică asupra faptului că în următoarea perioadă va crește numărul de infectări cu COVID-19 și a pacienților în stare gravă. Opiniile au fost exprimate astăzi la dezbaterile publice „Eficiența gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova”, organizate de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT.

„În aceste condiții și în condițiile în care și așa persistă problema resurselor umane, trebuie gândite mecanisme pentru a scoate presiunea de pe lucrătorii medicali, care vor trebui să facă față pandemiei și în perioada ce urmează. Datorită medicilor, noi am reușit să avem, în unele domenii, niște scoruri bune. Dacă e să ne uităm, rata deceselor față de numărul total de oameni îmbolnăviți, ea este joasă. Și dacă e să ne uităm la calitatea tratamentului, ea este bună astăzi. Este datorită medicilor”, susține Ala Tocarciuc, expertă în probleme de sănătate publică.

Creșterea numărului de bolnavi, ar fi justificat și de adresările care vor crește în ultima perioadă, susțin specialiștii. Dacă pe timp de vară se adresau doar pacienții cu COVID-19 și urgențe grave, acum pacienții cronici, care au luat o pauză, au revenit. Și aceasta pentru că au început acutizările de toamnă. În aceste condiții medicina de urgență și medicina primară continuă să lucreze sub presiune foarte mare și în prezent.

„Aceste trei segmente au avut de suferit primul șoc atunci când au fost primii pacienți, iar lucrătorii medicali nu aveau echipamente de protecție. Totuși, foarte repede au fost regrupate forțele și societatea s-a mobilizat, inclusiv prin colectare de fonduri, coasere de măști etc. Respectiv, la sfârșit de aprilie, lucrătorii medicali, având deja echipamente, se simțeau un pic mai sigur”, a notat Ala Tocarciuc.

În definitiv, experții susțin că, odată cu pandemia, în societate s-a creat un conflict de interese, constituindu-se mai multe grupuri. Cineva a pledat pentru salvarea economiei, un alt grup, susținut de comunitățile religioase, a negat existența virusului și continuă să o facă. A fost și comunitatea medicală care a atenționat că oamenii mor, că personalul medical se sufocă în echipamentele de protecție și le-a cerut oamenilor responsabilitate. 

„Această confruntare, în special, între economic și partea medicală continuă și acum. Și chiar și în alte state – unde se instituie carantină, oamenii protestează masiv. Ceea ce ne așteaptă și pe noi în următoarele săptămâni. Numărul de bolnavi va crește”, a mai relatat Ala Tocarciuc.

Dezbaterea a fost realizată în cadrul proiectului Asociației ADEPT „Cu ochii pe autorități: gestionarea stării de urgență și a crizei provocate de Coronavirus”, implementat cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova.

Este de menționat că, în ultimele 24 de ore, în Moldova au fost înregistrate alte 786 cazuri noi de infectare cu COVID-19, un număr record de cazuri noi de la începutul pandemiei.

Vedeți și: Aproape 800 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, înregistrate în Moldova în ultimele 24 de ore. Autoritățile spun că e din cauza numărului mare de teste efectuate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile