Logo Realitatea.md

Expertul ONU, Michel Forst, vine în Moldova pentru a evalua situația apărătorilor drepturilor omului din țara noastră

25 Iunie 2018, 10:34 // Actualitate

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Michel Forst, va efectua prima sa vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 25-29 iunie curent, pentru a evalua situația apărătorilor drepturilor omului și pentru a revizui eforturile, progresele și provocările statului în asigurarea protecției şi consolidării rolului lor important.

Foto: ONU Moldova

În timpul vizitei sale, la invitația Guvernului Republicii Moldova, Forst se va întâlni cu oficiali de stat, reprezentanți ai sistemului judiciar și procuraturii, avocați, jurnaliști, precum și cu membrii Oficiului Avocatului Poporului, cu apărătorii drepturile omului și reprezentanților organizațiilor societății civile. Acesta va vizita atât Chișinăul cât și Tiraspolul.

 „Această vizită reprezintă o mare oportunitate de a ne angaja într-un dialog constructiv cu autoritățile statului și cu organizațiile societății civile și de-a identifica modalitățile de-a asigura un mediu sigur pentru apărătorii drepturilor omuluiAștept cu nerăbdare să analizez și abordez provocările cu care se confruntă organizațiile societății civile, să identificăm împreună bunele practici puse în aplicare de guvern și să identificăm modalități de a susține și de a consolida activitatea vitală și legitimă a apărătorilor drepturilor omului", a afirmat Michel Forst.

Raportorul Special vaface publice constatările preliminare și recomandările sale în cadrul unei conferințe de presă, preconizată pentru vineri, 29 iunie.

Michel Forst va prezenta concluziile la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva în martie 2019.

Notă: Raportorul special al ONU a fost numit de Consiliul pentru Drepturile Omului în funcția dată în anul 2014. Acesta are o vastă experiență în domeniul drepturilor omului și în special în domeniul apărătorilor drepturilor omului. El a fost Directorul General al Amnesty International (Franța) și Secretarul General al primului Summit Mondial privind Apărătorii Drepturilor Omului în 1998. Forst s-a remarcat ca expert independent al ONU pentru situația drepturilor omului în Haiti.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile