Logo Realitatea.md

Exportatorii de mărfuri temporare vor putea obține mai ușor Carnetul ATA, după ce au intrat în vigoare noile modificări la regulament

11 Ianuarie 2018, 13:10 // Economie

De la începutul anului 2018, procedura de obținere a Carnetului ATA a devenit mai simplă și accesibilă. Astfel, Camera de Comerț și Industrie, ca instituție abilitată cu dreptul de emitere a Carnetelor ATA, a aprobat un nou Regulament, care a intrat în vigoare la începutul anului 2018.

Foto:carncom.it

De la începutul anului 2018, procedura de obținere a Carnetului ATA a devenit mai simplă și accesibilă. Astfel, Camera de Comerț și Industrie, ca instituție abilitată cu dreptul de emitere a Carnetelor ATA, a aprobat un nou Regulament, care a intrat în vigoare la începutul anului 2018.

Astfel, a fost ajustat formularul cererii de solicitare a Carnetului ATA, care poate fi descărcat de pe pagina web a CCI www.chamber.md (rubrica Carnet ATA) și transmis în format electronic. Totodată, s-a redus numărului de acte prezentate în suportul acestei cereii. Au fost prevăzute mai multe forme de garanție care pot fi acceptate de CCI. Astfel, dacă anterior se prezentau doar garanții bancare sau depunerea mijloacelor bănești în numerar sau prin virament, acum CCI va putea accepta scrisori de garanţie din numele solicitantului sau altor persoane, precum și contracte în forma stabilită de legislație. De asemenea, au fost reglementate procedurile în caz de schimbare a destinației bunurilor, ceea ce va permite valorificarea oportunităților Carnetului ATA în beneficiul titularului acestui document, iar în contextul fluidizării traficului prin posturile vamale de frontieră, CCI a propus autorității vamale extinderea aplicabilității Carnetului ATA pentru regimul de tranzit, astfel încât Carnetul să fie acceptat pentru perfectarea și garantarea tranzitului pe teritoriul Republicii Moldova.

Prin noul Regulament se urmărește simplificarea procedurii de solicitare și perfectare a Carnetului, ceea ce va spori atractivitatea și accesibilitatea acestui document internațional pentru mai multe categorii de persoane. Carnetul ATA este recunoscut la nivel internațional ca un instrument de facilitare a comerțului. Acesta reprezintă un document internaţional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate.

Deținerea Carnetului ATA scutește de necesitatea perfectării declarației vamale și constituirii unei garanții financiare pentru asigurarea taxelor și impozitelor organului vamal. Acesta este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziţii, oamenii de artă, colective teatrale, muzicieni şi artişti, sportivi, profesionişti din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentul său profesional, operele de artă sau produsele sale spre/prin peste 75 de state, care fac parte din sistemul ATA.

Carnetul ATA este cea mai simplă soluție pentru a traversa frontierele rapid, simplu, comod și fără costuri suplimentare! Pe parcursul anului 2017 CCI a eliberat Carnete ATA pentru exportul temporar al bunurilor în valoare de peste 11 mln lei.

În cazul în care planificați să mergeți la o expoziție internațională, misiune de afaceri sau evenimente culturale, sportive puteți să solicitați Carnetul ATA, care se eliberează de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Pentru detalii accesaţi pagina web www.chamber.md sau telefonați la 022 23-87-83, 23-88-60 sau e-mail ata@chamber.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.2994%
USD USD 16.9702 -0.0265%
RUB RUB 0.2588 -0.0386%
RON RON 4.1895 -0.2904%
UAH UAH 0.6052 -0.4769%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile