Logo Realitatea.md

Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft, pe cale să combată totalmente discursurile de incitare la ură

19 Ianuarie 2018, 23:55 // Tech

Companiile de IT au eliminat, în medie, 70% din discursurile ilegale de incitare la ură care le-au fost semnalate, relevă a treia evaluare a Codului de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, realizată de ONG-uri şi entităţi publice şi publicată vineri, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Foto: techcrunch.com

Potrivit Agerpres, începând cu luna mai 2016, Facebook, Twitter, YouTube şi Microsoft s-au angajat să combată propagarea acestui tip de conţinut în Europa, adoptând un Cod de conduită. A treia evaluare a acestui cod arată că se constată că în prezent companiile îşi îndeplinesc într-o mai mare măsură angajamentul de a elimina majoritatea discursurilor ilegale de incitare la ură în termen de 24 de ore.

Totuşi, mai există unele aspecte care trebuie soluţionate, în special lipsa de feedback sistematic către utilizatori.

'Rezultatele prezentate astăzi arată că platformele online îşi asumă angajamentul luat de a evalua conţinutul care le este notificat şi de a elimina în termen de 24 de ore discursurile ilegale de incitare la ură. Mă adresez companiilor de IT şi le invit să ia măsuri pentru a îmbunătăţi transparenţa şi pentru a trimite sistematic feedback către utilizatori, aşa cum se prevede în orientările pe care le-am publicat anul trecut. De asemenea, este important să existe o serie de garanţii pentru a evita o eliminare excesivă şi pentru a proteja drepturile fundamentale, precum libertatea de exprimare', a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piaţa unică digitală.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze constant punerea în aplicare a Codului de către companiile de IT participante, cu ajutorul organizaţiilor societăţii civile şi intenţionează să-l aplice şi la alte platforme online. Dacă eforturile nu vor fi continuate sau dacă vor fi încetinite, executivul UE va avea în vedere luarea de măsuri suplimentare.

Pentru a reacţiona la problema tot mai gravă pe care o reprezintă discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online, Comisia Europeană şi patru mari companii de IT (Facebook, Microsoft, Twitter şi YouTube) au prezentat, în mai 2016, un Cod de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online.

La 7 decembrie 2016, Comisia Europeană a făcut publice rezultatele primului exerciţiu de monitorizare menit să evalueze punerea în aplicare a acestui Cod de conduită, iar la 1 iunie 2017 au fost publicate rezultatele celui de-al doilea raport de monitorizare.

La 28 septembrie, Comisia a adoptat o comunicare ce oferă orientări pentru platformele de internet cu privire la procedurile de notificare şi intervenţie vizând combaterea conţinutului online ilegal. Importanţa combaterii discursurilor ilegale de incitare la ură în mediul online, precum şi necesitatea de a continua colaborarea pentru punerea în aplicare a Codului de conduită se numără printre principalele aspecte evidenţiate în acest document de orientare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)