Logo Realitatea.md

Familia Năstase ar fi privatizat fraudulos actualul sediu PPDA. Clădirea e monument din patrimoniul național (DOC)

16 Mai 2018, 17:02 // Politica

După ce în campania electorală, candidatul din partea Platformei „Demnitate și Adevăr” (PPDA) la funcția de primar al Capitalei, Andrei Năstase, a declarat că „cei care au furat banii publici vor merge la pușcărie”, s-a aflat că PPDA ar putea rămâne fără sediu. Asta pentru că imobilul de pe adresa 31 august, 15, unde îşi desfăşoară activitatea PPDA, a fost privatizat în mod fraudulos de publicaţia periodică „Glasul Națiunii”, al cărei fondator este Vasile Năstase, fratele lui Andrei Năstase, scrie Deschide.md. De menționat că în acest context Vasile Năstase e pasibil de pedeapsă penală. 

Colaj: Realitatea.md

Andrei Năstase promite că va deferi justiției persoanele implicate în scheme imobiliare

Să fie clar și foarte limpede. Vom analiza minuțios toate operațiunile cu imobile publice din capitală sub aspectul recuperării obligatorii a prejudiciului pentru bugetul municipal. Ca să fiu și mai clar – cine a furat din banul public va merge la pușcărie, iar regulile din Primăria Chișinău se vor schimba cu atât de multă fermitate, încât cei care astăzi taie frunză la câini pe banii oamenilor vor fi eliminați”, a declarat candidatul PPPDA într-o conferință de presă.

Clădirea în care se află astăzi sediul PPDA, privatizat printr-o schema frauduloasă bine-cunoscută

Clădirea de pe str. 31 August nr. 15 în care se află sediul PPDA a fost privatizată de publicația periodică „Glasul Națiunii” SRL al cărui fondator este Vasile Năstase. Privatizarea a avut loc, însă, printr-o schemă frauduloasă descrisă de-a lungul timpului atât de jurnaliștii de investigație cât și de unii reprezentanți ai autorității locale. Este vorba despre acele înțelegeri ca reprezentanții Primăriei să nu atace încheierile de judecată care sunt în defavoarea instituției. În consecința acestei neglijențe intenționate, persoanele fizice se aleg cu bunuri imobile sau terenuri obținute de la municipalitate, prin intermediul înstanțelor de judecată.

Povestea începe în 2008 când „Glasul Națiunii” SRL a depus o cerere de chemare în judecată către Consiliului Municipal Chișinău privind recunoașterea dreptului de privatizare a clădirii de pe strada 31 August nr. 15. Pe 4 august, 2008 Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care a obligat Consiliul Municipal Chișinău să emită actele corespunzătoare pentru privatizarea imobilului de către „Glasul Națiunii” SRL. 

CMC nu a contestat hotărârea în cauză, ea devenind irevocabilă prin neatacare. După mai multe încercări de a adresa cerere de privatizare în mod nemijlocit CMC-lui și Comisiei de privatizare., s-a arătat că privatizarea clădirii respective este ilegală deoarece imobilul este înscris în registrul Monumentelor de Stat. Or privatizarea monumentelor se face doar prin hotărâre de Guvern. 

Faptul că imobilul reprezintă patrimoniu național este confirmat de faptul că el se regăsește în Registrul Monumentelor de octorite de stat.

 La o distanță de aproape șapte ani, Ministerul Culturii a decis inițierea procedurii de recuperare a clădirii, iar pe 11 aprilie, curent, Curtea Supremă de Justiție a decis ca cererea Ministerului Culturii să fie judecată la Curtea de Apel.

Cu toate acestea, Vasile Năstase susține că privatizarea s-a făcut legal. 

Materialul integral poate fi citit pe Deschide.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile